fredag 3 juli 2009

The järnvitrol experience

Eftersom vi har ca 2000 böcker och väldigt många dvd-filmer behöver vi många bokhyllor. Tyvärr har vi inte plats för sådär hemskt många dylika i vårt torp på 68 kvm, så då krävs det andra lösningar. Här har vi målat vi plank och hyllkonsoller med järnvitrol.Det hela har nu blivit väggfasta bokhyllor i sovrummet, så nu sover vi under alla våra dvd-filmer. Med tiden ska det bli fler bokhyllor så vi får upp de böcker som ännu inte har en plats i vårt skrubb-bibliotek.

Järnvitrol är spännande, man köper det på burk (som pulver) i färgaffären, blandar det med kokhett vatten och lite golvsåpa i en hink(och om man vill lite silverbets, det ville vi). Sedan är det bara att röra om och sen måla sitt trä. Vitrolblandningen torkar in, och först blir träet bara lite brungrönt, men ju längre tiden går desto gråvitare blir träet.
Järnvitrol "dödar" träet (om jag har fattat saken rätt) och resultatet blir med tiden ett riktigt silvergrått trä, ungefär som ett dött träd, en norrländsk liten stuga eller ett strandfynd. Att järnvitrolmåla hus går bra i norra Sverige, där man har riktiga vintrar, men här i söder kommer träet att ruttna sönder eftersom vintrarna är för fuktiga och regniga. (Eftersom vi satsar på att ha våra bokhyllor inomhus är det inga problem med röta trots det sydliga läget.) Eftersom det var ett par veckor sedan vi målade våra bokhyllor nu så börjar de få en fin färg, och färgen kommer säkerligen att förändras ytterligare med tiden. Vackert!

Inga kommentarer: