söndag 8 augusti 2010

Luftig sommarhandduk

Finns det speciella sommarhanddukar? Jodå, åtminstone om man ska tro min mormors svåger Kurt. Mormor sa att han brukade kalla de trasigaste, mest välanvända kökshanddukarna för sommarhanddukar eftersom de var ”luftiga” med alla sina hål. Därmed kallade mormor också sina trasiga handdukar för sommarhanddukar oavsett vilken årstid hon använde dem.
Den här handduken är inte alls trasig, men den är luftig eftersom den är stickad i ett ojämnt spunnet bomullsgarn på stora stickor. Den kan fungera som kökshandduk, men likväl som en liten toaletthandduk eller gästhandduk, det bestämmer du, likväl som du bestämmer hur många ränder du vill göra eller hur stor du vill att din handduk ska vara. Här följer en liten beskrivning på hur jag bestämde att jag ville att min luftiga sommarhandduk skulle se ut! För egentligen är den här handduken väldigt enkel, det är bara en stickad rektangel med viss charm. :)

Trevlig stickning!
/Linda




Luftig sommarhandduk


Material till en handduk (ca 40 cm bred och 50 cm lång):

- ca 1 ½ nystan oblekt Korall från Järbo-Garn
- En snutt turkos Korall till ränder
- Stickor 5 mm
- Garnsnuttar eller stickmarkörer efter behag

Gör så här:

Lägg upp 60 m på dubbla stickor med oblekt garn. Uppläggningskanten är nederkanten på handduken.
Sticka mosstickning i 10 v. Mosstickningen ger en bred nederkant som inte rullar sig.
Därefter övergår du till att sticka slätstickning, men håller 3 m per sida i mosstickning för att undvika att kanterna rullar sig. Börja slätstickningen med ett avigt varv och sticka 5 v.

Sticka sedan ränder i slätstickning såhär:
2 v med turkost garn
2 v med oblekt garn
2 v med turkost garn
2 v med oblekt garn
2 v med turkost garn

Fortsätt sedan i slätstickning med enbart oblekt garn tills arbetet mäter ca 40 cm, se till att sista varvet är ett avigt varv.
Sticka sedan ränder ännu en gång enligt ovan.
Sticka sedan 5 v i slätstickning med oblekt garn.
Övergå till mosstickning och sticka 10 v. Detta är överkanten på handduken. Arbetet mäter nu ca 50 cm.

Samtidigt som du maskar av stickar du hanken till handduken såhär:
Märk ut de 6 mittersta maskorna i arbetet med garnsnuttar eller stickmarkörer, sätt en före och en efter de 6 mittersta maskorna.
Maska av alla maskor fram till den första markören, låt den sista maskan hänga kvar på höger sticka. Lägg sedan upp 10 nya maskor på höger sticka genom bakvända öglor (jag vet inte riktigt vad jag ska kalla dessa ”på riktigt”, men om du klickar här kan du se en video på hur jag menar, ögleuppläggningen är den första varianten som visas i videon). Du har nu 11 m på höger sticka.
Vänd arbetet och maska av de 10 nyupplagda maskorna. När du bara har 1 maska kvar på höger sticka vänder du tillbaka arbetet igen. Du har nu en hank som sitter fast i stickningen i ena ändan.
Maska av de 6 m som finns innanför stickmarkörerna.
När du ska maska av första maskan efter den andra stickmarkören stickar du med den lösa änden på hanken (se till att den inte snurrar sig utan ligger plant och fint) så att den fästs.

Maska av återstående maskor, fäst alla trådar ordentligt och pressa till handduken.
Sticka fler om du vill!

© Linda Onsarp 2010
http://ulliga.blogspot.com







Inga kommentarer: