onsdag 22 juli 2009

Björnbär, svamp och körsbär

Om man vänder sin Entomology med baksidan ut och rullar ihop den ser den ut som ett ganska ljust och rätt stort björnbär.Det är inte klokt så jag kan roa mig! ;) Sjalen ser inte mycket ut för världen, men den drar ihop sig väldigt mycket så om man slätar ut den är den lite större än vad man först kan se. Babyalpackan är underbar att sticka i och mönstret är lättstickat och trevligt eftersom man inte behöver sitta och tokräkna hela tiden utan det går att få bra rytm i stickningen.

I förrgår var vi i trakten av Stianderöd och kikade efter svamp. Vi hittade dock inte så mycket, en tiotal små-kantareller och en liten Karl Johan-sopp. Det var inte värt att steka dem eftersom de hade blivit typ en halv svampmacka av det hela, så istället rensade jag dem och la dem på tork. Torkad svamp är bra att ha i soppor, såser och pajer. Mimmi brukar plocka massor av trattkantareller och torka åt oss, men det går egentligen bra med vilken svamp som helst bara den är tillräckligt tunt delad.I skogarna där vi gick var det väldigt uppbökat och vi misstänker att det är därför som vi inte såg så mycket ätlig svamp. Vildsvin gillar nog kantareller de med... :) Vi hörde något stort rassla iväg genom skogen precis när vi klev ur bilen på en skogsväg med vi såg aldrig vad det var för djur... Ärligt talat är jag lite rädd för vildsvin (de är gigantiska och har läskiga betar!), men jag tror (hoppas!) att de är räddare för mig än vad jag är för dem. Vi hade givetvis kaffekorg med oss och vi passade på att fika vid bronsåldershögarna vid Maltesholms slott. :) Där hittade vi även ett körsbärsträd i skogen. Både människor, fåglar och skogssniglar gillar körsbär! :) Det finns ju ganska gott om stora skogssniglar (ca 1-1½ dm långa) i de södra delarna av Sverige (något som förvånade mig mycket när jag flyttade från södra Norrland där sniglar är små saker), men just på stigen under körsbärsträdet verkade det finnas extra många. Och extra tjocka! Körsbär är mums. :)

3 kommentarer:

Ansi sa...

Mer svamp än vad jag skulle hittat iaf.. ;) Men blåbär finns det massor av, måste köpa mig en blåbärsplockare för det blir inte så mycket för hand. Men det räcker till en omgång pannkakor iaf. :D

Linda sa...

Mmmmmm... Blåbär! Det är så gott!

Inger sa...

De sålde honung vid Gråborg nu också.