måndag 17 maj 2010

Ett flätat risstaket

Detta börjar mer likna en trädgårdsblogg än en stickblogg, men ni får lov att stå ut med det såhär i spirande vårtider! Igår byggdes det ett risstaket runt den icke-färdiga (men snart-färdiga) köksträdgården.


Staketet sett utifrån trädgårdenStaketet sett inifrån köksträdgården


Vi har här byggt kring de delar av köksträdgården som är klara. Vi kommer att fortsätta med staketet när resten är grävt. Och ja, vi ska självklart såga av de fula stolparna vi slagit ner i marken för att fläta riset runt. Det låga lilla staketet är inte tänkt att hålla ute några rådjur eller hungriga kaniner, däremot är det tänkt att vara en söt liten avgränsning till köksträdgården samt ett sätt att få ett lite förbättrat mikroklimat för växterna eftersom det bryter vinden och gör det lite varmare. Och så känns det så "ursprungligt" också! Det är nog många i människans historia som byggt liknande staket. Riset i staketet är rent återbruk av material som fanns i närheten, det är sly som vuxit runt tomten. Just nu ser staketet lite grönt ut, men med tiden vissnar nog blad och grenar och det blir mer brungrått. Det kommer att stå sig snyggt till alla mina grönsaker! (Och om någon tycker att bilderna ser lite fuktiga, disiga och mörka ut, så ja, såhär ser det ut i Venestad kl. 21 på kvällen när det regnar och har så gjort hela dagen.)

När vi som bäst höll på och flätade vårt lilla staket tyckte sig Ola se några kungsfåglar hoppa omkring i vår stora lönn. Och efter att ha lyssnat på hur de låter online kan jag säga att ja, det är kungsfåglar och ja, vi har betydligt mer än en, för de här härliga små ljuden är ett av de dominerande i fågelljudkulissen hemma. Lyssna här för att höra på de små fina kungsfåglarna!

6 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Så sött. Risstaket ska jag komma ihåg till min framtida köksträdgård. Jag hittar så mycket nyttigt hos dig :-)

boboviking sa...

Emma: Risstaketet är inspirerat av ett liknande som vi hittade på en rekonstruerad stenåldersbosättning på Öland... Inte klokt vad man kan hitta på udda platser...

Linda sa...

Ja, det rekonstruerade staketet var mysigt! :)

Emmas dagar sa...

bobo: :-)
Nej minsann...

Garntrollet sa...

Det ser jättefint ut, regnvädret till trots :-) Mysigt med risstaket.

Kungsfåglar låter som små skira silverklockor :-) man kan faktiskt se dem också, de är nästan alltid högst upp i barrträd. Står man och tittar (med kikare) en stund, ser man hur de hoppar runt alt. ryttlar lite, bland grenarna. Trevliga grannar ni har :-) Vi får för tillfället nöja oss med högljudda björktrastar :-(

Tant Kofta sa...

Det är så fint med såna små flätade staket