torsdag 15 januari 2009

Musikutmaning

Jag har fått en skoj utmaning av Emma:

"Idén är att lista minst fem låtar som man gillar, trots att man vet att det är nollcred att göra det."


Oj, vad svårt... Men roligt. Jag gillar musik (men, jag är väldigt petig med vad jag gillar och inte gillar) och givetvis tycker jag att jag har utmärkt musiksmak. ;) Att lyssna på radio kan vara irriterande (de spelar ju inte bara "bra" musik, reklamradio undviker jag helt, det klarar jag helt enkelt inte av), därför lyssnar jag helst på musik på skiva. Jo, jag hör till dem som fortfarande gillar att köpa skivor, visst, nedladdad musik fyller väl sin funktion men jag gillar att ha skivorna med omslagen/book-letsen. Och jag kan alltid hela texten på låter jag gillar. Däremot kan jag bli galen på folk som är "musiksnobbiga" och bara lyssnar på en enda sak (och vårdar sina skivsamlingar som bebisar) bara för att det är rätt eller coolt eller inne eller vad man nu ska säga. (Hehe, nu när jag skriver detta börjar jag tycka att jag är ganska musiknördig jag också...) Men det där med musiksmak är svårt, det är ju just en smakfråga, jag tycker ju inte att de fem låtar jag listar här nedan är speciellt pinsamma - för givetvis gillar jag ingen pinsam musik enligt mig själv - men det gör säkerligen någon annan som tycker att de är dåliga... :) Så håll till godo!


Pulp - Common People
En underbar 90-talspärla som får symbolisera min gymnasietid. Hela skivan som låten ligger på är fantastisk. (Jag säger bara Disco 2000!) Jag shoppade mitt exemplar på 90-talsvis; i en second hand-skivaffär på S:t Eriksgatan i Stockholm. Jag och Johanna har sett Pulp live i Stockholm (kan det ha varit sommaren 1997?), och jag blev bittert besviken över vilket dåligt liveband de var. Men jag avgudar fortfarande skivorna... Och ja, jag läste tidskriften Pop också när det begav sig.


Lars Winnerbäck - Solen i ögonen
Lasse är en sann favorit, och jag har sett honom live många gånger. Första gången var mest minnesvärd; jag och Ola var på en klubbspelning med honom i Lund. Det var 1999, Lasse hade långt rött hår ned till midjan och var skräckblandat förtjust och rörd över att publiken älskade honom och kunde varje textrad. Idde Schultz körade och de gjorde en fantastisk version av Fånga en fjäril. Idde har den vackraste rösten denna sida månen...


Monica Zetterlund - Trubbel
När Monica levde hade Idde en konkurrent om den vackraste rösten. Jag älskar vemodet, den lätta galenskapen, light-jazzen och allas vårt lingonris satt i cocktailglas. Monica hade förtjänat en mindre hemsk död.


Weeping Willows - Touch me
Vemodigare än såhär blir det inte. Under de mest fattiga månaderna som studenter tog jag och Ola bilturer på den halländska landsbygden (i lånad bil med lånad bensin), lyssnade på Weeping och funderade på vad vi skulle göra om vi hade pengar. Halländska åkrar blir väldigt vackra med Magnus Carlsons röst i öronen. (Magnus som inte ska förväxlas med otäcka Alcazar-namnen!) Jag, Ola och min kursare Therese såg Weeping live i Halmstad på ett ställe som hette Diezel början av 2000-hundratalet. Spelningen var skitbra men lokalen usel. Efter det har jag sett dem i Tivoliparken i Kristianstad med Ola och Håkan också. Det var ännu bättre.


Johan Johansson - VA?!
Johan får här representera en hel musikgenre som jag avgudar: rock på svenska. Oprettigt, roligt, vansinnigt och med en klar politisk ståndpunkt. Jag och Ola har sett Johan live i Hässleholm häromåret på en pytteliten rockklubb för invigda (vi var de enda utbölningarna) med 14 personer i publiken. Vansinnigt roligt! Jag sörjer fortfarandet att jag missade turnén Bland skurkar, helgon och vanligt folk (1999?) med Johan Johansson, Lars Winnerbäck, Idde Schultz, Karin Rehnberg, Stefan Sundström och den alltid lika klurige Kjell Höglund. Kjell är en favorit, och hur bisarrt det än må vara (hans låtar är jättelånga med massor av text) kan jag de flesta av hans texter utantill också.


Nirvana - Smells like teen spirit
Nirvana räddade mig från det rosa livet; från Bon Jovi, Anki Bagger och hårdsprejad snedlugg. När det begav sig hade jag kickerskängor (jag har fortfarande dem kvar), lager-på-lager-kläder, trasiga jeans och trulig uppsyn. Kurt Cobain tog livet av sig samma dag som min kusins marsvin dog, och även fast jag sörjde Tusse (marsvinet) betydligt mer än Kurtan, är det fortfarande grym musik.


Imperiet - CC Cowboys
Jag gillar allt Thåström har gjort och fortfarande gör. Vi såg honom live för ett par år sedan, och oj, så bra det var! Avslutningen med Bara om min älskade väntar var helt magisk.

Ok, där har ni sju stycken låtar... Jag skulle kunna fortsätta lista, men det får räcka såhär innan ni tröttnar alldeles. :)

1 kommentar:

Emmas dagar sa...

Ah, Monika Zetterlund är fin!

Kul att läsa andras listor :-)