lördag 2 maj 2015

Kyrkutflyktsdag 2: 2 maj

Andra kyrkutflyktsdagen har bjudit på både besök i olika kyrkor, stenmuseum, Västergötlandsmuseum i Skara och en liten jakt på Ragnar Lodbrokes hemby Gums. Så här har vår dag sett ut i bilder...

Dagen inleddes med att vi åkte till Skara och besökte domkyrkan. En liten detalj i kyrkan inredning är en tupp i sandsten av Forshemsmästaren.

Därefter rullade vi vidare mot Varnhem. Varnhem har både en ruin efter ett cistercienserkloster och en kyrka (som inte är en ruin). Det här är verkligen en favoritplats, särskilt klosterruinen är intressant.Husaby kyrka med sitt speciella torn är alltid värt ett besök. Idag hittade jag även ett litet gäng med bikupor och en honungsförsäljare där. :)

Bredvid Husaby kyrka ligger St Sigfrids källa, är Olof Skötkonung tros ha döpts. Den ligger väldigt fint bland grönska, mossa och kalkstensmurar.Från Husaby åkte vi vidare till Götene. I Götene kyrka finns en relik, ett fingerben från Sankta Helena eller Elin som hon också kallas. Hon finns även med på väggmålningarna i kyrkan.Vi hann även med ett kort besök i Forshems kyrka. Insidan av kyrkan är inte så mycket att se, men däremot finns det fina reliefer huggna i sandsten på utsidan av den sk. Forshemsmästaren.

I anslutning till Forsmhems kyrka ligger ett litet stenmuseum, där det visas liljestenar och andra intressanta huggna stenar.

Västerplana kyrka är både vacker och intressant, men den hade låsts idag innan vi kom dit, så vi fick nöja oss med att titta på utsidan. Inte så dumt det heller!Avslutningsvis begav vi oss på jakt efter Gums, byn där Ragnar Lodbroke enligt sagan ska ha bott. Där Gums har legat ligger idag en liten samling hus i en skogsdunge. I närheten finns också en sk. uppsala, en upphöjd plats där människorna offrade till gudarna. En liten bit från Gums finns en sådan plats med en hög, spetsig sten, som på Lodbrokes tid bör ha legat vid vattnet. Vi tror vi har hittat rätt (efter att ha pratat med lokalbefolkningen), men riktigt säker kan man ju inte vara.

Ikväll har vi ätit trerättersmiddag på hotellet och ska nu sova, innan det är dags att åka hem imorgon bitti.

Inga kommentarer: