fredag 1 maj 2015

Kyrkutflyktsdag 1: 1 maj

Första utflyktsdagen renderade i många kyrkor, få liljestenar och ett par trevliga små järnåldersgravar. Här kommer en översikt av vad vi har sett idag.

Dagens första stopp var Hällestad kyrka.Därefter stannade vi till vid Mjäldruga kyrka. Vi har varit i Mjäldruga förrut, men har haft väldigt svårt att komma ihåg namnet, och istället kallat både orten och kyrkan för Mjöldryga.Efter Mjäldruga åkte vi till Eriksberg. Eriksberg är en av de klassiska tidiga kyrkorna där historiens vingslag hörs extra tydligt. Där finns även en söt broderad altarduk.

Vid Eriksbergs kyrka hittade vi även tre grundstenar på kyrkogården, och som alla vet (som har överdoserat Time Team) så är tre stenar i rad tecknet på att det är en husgrund... :)Vid Eriksbergs kyrka finns även en helig källa, ägnad till St. Brigida, ett irländskt helgon.

Därefter åkte vi vidare till Od, där det fanns ett järnåldersgravfält i direkt anslutning till kyrkan. Vi traskade runt i bokdungen som gravfältet var beläget i länge, för det var otroligt spännande.Vi gjorde även ett stopp i Hedared, som stoltserar med Sveriges enda stavkyrka. Här hade vi kunnat stanna längre än vi gjorde om inte ett annat par också försökte besöka kyrkan samtidigt som vi, och det medförde att kyrkan blev knökfull... Så liten är den. :)

Vi stannade även till vid Tämta kyrkoruin. Av storleken på ruinen kan man utläsa att även detta var en mikroskopisk kyrka. Där fanns även en rad intressanta gamla gravstenar.

Ett kort uppehåll blev det även vid Vesene kyrka.

Näst sista stoppet för dagen gjordes vid vår favoritkyrka, Suntaks gamla kyrka. Det är en ödekyrka som i viss mån fortfarande används, och den är ljuvlig i alla detaljer.

Dagen avslutades med ett kort besök vid Skörstorps kyrka. Därefter åkte vi hem till hotellet igen och värmde oss, eftersom vi vid det här laget var ganska frusna.Imorgon ser vi fram emot ytterligare en mysig kyrkutflyktsdag!

Inga kommentarer: