måndag 14 juli 2014

Ulliga presenter

Det var väldigt länge sedan jag gjorde något inlägg, men det betyder inte att jag inte har slöjdat något... För det har jag. Och så har vi gjort en hel massa andra projekt som har tagit tid. Dessutom har jag fyllt år och vi har haft kaffekalas i trädgården! Både Ola och jag fyller ju år på sommaren, så vi brukar passa på att ha ett gemensamt kalas för tjocka släkten. Givetvis bjöds det på sju sorters kakor. Årets tårta blev väldigt god; sockerkaksbotten, jordgubbssylt, kokt kondenserad mjölkkola ("kola-på-burk", eller vad heter det, dulce de leche?), jordgubbar, mango, chokladkolaglasyr och grädde i en skål bredvid. Tårtan hann aldrig fastna på bild innan den var uppäten, men jag kan säga att det blev en höjdare. Testa vettja!

Jag har fått ett par födelsedagspresenter som är värda att nämna här eftersom de är ullrelaterade, och det är boken New Vintage Lace - Knits Inpired by the Past av Andrea Jurgrau och ett par kardor med tillhörande ull från Ola. Boken innehåller väldigt fina spetsprojekt och jag har fått lägga band på mig för att inte börja på en Diospyros Wrap omedelbart. Men när det gäller ullen och kardorna kunde jag inte hålla mig, för jag har ju redan börjat karda...
Det kardade ovan är gotlandsull och ser ut såhär okardat och tvättat. Fina lockar!Jag fick även en hel del otvättad leichesterull. Den ska tvättas lite innan kardning och spinning, tror jag.Kardorna och ullen kommer från Den Gamla Skolan.


Egentligen vet jag inte hur man gör när man kardar "på riktigt", men jag har läst på lite och så tänker jag att "...hur svårt kan det väl inte vara, förr gjorde ju varenda bondhustru det här..." och så kör jag på. I mitt tycke lyckas jag i alla fall, ullen blir till fluffiga kardflor som ser inbjudande ut att spinna. Jag kan dock inte börja spinna direkt, för jag har redan ett finfint spinnprojekt på sländan!

I våras gick jag med i Manduzanas Fiberklubb, och 1/7 kom första paketet med ull på temat vårkänslor och ängsblommor. Det var ett riktig lyxfiberblanding bestående av 62,5% polwarth, 25% tussahsilk och 12,5% babycamel som Amanda har handmålat - ljuvligt mjukt och fint färgat. Det kommer att bli ett färgmässigt harmoniskt garn när det är färdigspunnet. Jag spinner det bara rakt av på min slända och kommer att tvinna det tvåtrådigt sedan. Jag hann aldrig med att fota hela flätan innan jag delade upp den och började spinna, jag misstänker att jag var det som man på skånska kallar "hialös". ;)

Den 7/7 fyllde även bloggen 7 år, vilket jag givetvis glömde bort. Det är en ganska hög ålder för en blogg, och många fina 7:or i kombination med varandra. Jag har alltid haft en fäbless för sjuans multiplikationstabell, och det är en av de få jag lyckades lära mig utantill när det skulle göras i lågstadiet. Det är dessutom den tabell jag ser som grön för min inre blick, liksom att jag uppfattar torsdagar som gröna och de är alltid extra bra dagar i mitt tycke. Sexans och åttans tabell ser jag som blåa, och därmed omöjliga att kunna utantill. Ja, jag är lite knäpp, men det bjuder jag på...

6 kommentarer:

Garnhumlan sa...

Grattis till både dig och bloggen. Ska bli kul att se hur garnet blir efter tvinning.

Blenda sa...

Grattis i efterskott till både födelsedag och blogg! :-)

Och kul att se att det finns fler knäppisar; jag förknippar ofta namn med olika färger! (och om jag inte är helt ute och cyklar nu, så har jag för mig att det finns en diagnos för detta... B-))

Monica Zetterlund sa...

Grattis till bloggens sju långa år och att du lyckats lära dig sjuans tabell! Jag orkade aldrig lära mig någon tabell, men alla utom just sjuans förstår jag mig på, sjuans måste jag gå till motsatta siffras tabell för att lista ut!
Spinn lugnet!

Monica Zetterlund sa...

1973

KatarinaZA sa...

Vilka underbara tankar om tal, färger och multiplikationstabeller.

Hipp Hipp Hurra Hurra Hurra för bloggen på 7-årsdagen!

Manduzana stickar sa...

Grattis i efterskott! Och åh, så fint du spinner ullen!