måndag 26 maj 2014

Aklejesäsong

Jodå, maj galopperar vidare i samma höga hastighet. Varje ledig stund spenderas utomhus, mestadels med att försöka bekämpa gräsmattan som har fått något slags växtfnatt. Det har ju både regnat och varit jättevarmt om vartannat, så det gör att gräsmattan nästan växer så att man ser det. Allt annat växer också; rosorna börjar få knoppar, pionerna är sprickfärdiga (och vår tidiga pion slog ut sin första blomma idag!) och aklejorna blommar helt galet mycket. Jag har aldrig haft en så fin aklejeblommning som i år tror jag, den är riktigt maffig. Jag har sått några vanliga aklejor från frö för några år sedan, men sen dess har de spridit sig otroligt mycket med frö och korsat sig med varandra. Det gör att de är väldigt lika men ändå olika, alla befinner sig färgskalemässigt mellan ljusaste rosa och mörkaste lila men med olika många underkjolar och med eller utan sporrar. Jag har även namnsorten 'Nora Barlow', och även hon har börjat korsa sig med de vanliga aklejorna. I år har jag för första gången sett en mörkt lila med gröna inslag och det lite spretiga Nora-utseendet. Den har inte fastnat på bild, men det gjorde den här skönheten...Vi har ju kämpat en hel del med det staket vi håller på att sätta upp på sistone. Det går inte fort, men det blir snyggt! Bara stolparna har tagit evigheter att får ner på ett vettigt sätt.

Det kommer att bli så galet bra när det är klart!

Men, stickas det något då? Mycket lite och mycket sakta. Jag är fortfarande nästan klar med min Flowing Lines-tröja (det saknas bara mudden på ärm nummer två) och nr två av min avbrutan mosstickningssocka. Men, den som väntar på något gott... Jag kommer ju att ha en riktigt varm och tjock ulltröja lagom till sommaren i vilket fall. ;)

3 kommentarer:

KatarinaZA sa...

Aklejor är mycket fina. Min mamma har några mörkt lila i sin trädgård, som är extra fina. Det finns aklejor i andra färger också. De finns lite överallt. De sprider sig liksom, precis som du skriver.

Ulricha sa...

Supersnyggt staket! I like trä!

Vad roligt och spännande att aklejorna korsar sig. Blir det helt nya arter, just för din trädgård då..?

Vad jag ser fram emot att få se din tröja färdig! Jag tror (vet) att den kommer att bli supersnygg!

Ha en fin långhelg!

Blenda sa...

Älskar aklejor! Fick min granne att ruska av några utblommade aklejor på min sida staketet för ett par år sen, och sen har jag fortsatt att ta vara på fröna och sprida ut dem överallt! Och jag har mestadels fått i olika blå toner vilket är perfekt, eftersom jag försöker hålla färgskalan mot blått, vitt, rosa. (Men det är skitsvårt, varje gång jag besöker en trädgårdshandel är jag på väg att köpa blommor i alla möjliga färger, för det är ju så fint. Men jag har bestämt mig, i den här trädgården ska jag försöka hålla mig till planen!)

Själv avslutade jag just en kofta som var riktigt rolig att sticka, och nu har jag hamnat i det där mitt-emellan-två-projekt och vet inte alls vad jag vill göra... Det finns ju så mycket roligt att göra!