tisdag 15 januari 2013

Äggstra fint

I september köpte vi två unghöns på smådjursmarknaden i Högsma, och i slutet av oktober bloggade jag om blandrasbrudarna som vi kallade dem då. Numera går de under namnen Lilla Grå och Lilla Vit (vi är inte så fantasifulla när det kommer till hönsnamn, men vi vet ju vilka vi menar). I dagarna har de lagt sina första ägg! I förrgår kom ett litet, litet vitt ägg och idag ett lika litet mörkbrunt. Små, fina nybörjarägg!Det vita är lagt av Lilla Vit (hon är en korsning av australorp och isbar) och det mörkt chokladbruna med prickar av Lilla Grå (hon är en korsning av maran och faverolle). Isbar är ju en hönsras som när den är okorsad med andra lägger gröna/grönskimrande ägg, men i en korsning som här är man inte garanterad gröna ägg. Lilla Vits ägg är uppenbarligen inte gröna, men de är säkert delikata! Många hönsraser lägger bruntonade ägg (t ex som de höns vi hade först, som var bruna Lohmannhybrider), men maran lägger de allra mörkast bruna. Lilla Grås bruna ägg är väldigt vackert, riktigt mörkt brunt med ännu mörkare bruna prickar på.

Kan man verkligen skilja på olika hönors ägg på det här viset? Ja, det kan man, åtminstone om man har ett begränsat antal höns. Hönsens ägg, deras färg och form och skrovligheter kan visserligen variera lite, men känner man sina höns väl kan man efter ett tag lära sig vem som lägger vilka ägg. Jag kan t ex skilja på mina värphybriders ägg (och de är bara helt vanligt vita) och jag kunde utan problem skilja på Lohmannhybridernas ljusbruna. Vår skånska blommehönas ägg är visserligen vita, men det har en helt annat vit nyans är värphybridernas och det första ägg som Lilla Vit lagt. Nu ser vi fram emot en vår och sommar med många goda ägg!

7 kommentarer:

Tina sa...

Vilken lycka med dom första äggen!
Min äldsta dotter var på besök i helgen och hon hade med sig en karta med pyttesmå ägg. Hennes kycklingar från förra året har också precis börjat värpa.
Det är väldigt roligt med dvärgfrukostägg!

Marita sa...

Hej!
Har stickat torgvantar efter ditt mönster, och dom blev så bra! Tack för ett tydligt och enkelt mönster Linda!
Marita

Otaliga projekt sa...

Åh, grattis! Det är ju så galet gott med "riktiga" ägg. Jag köper ägg av en väninna och när vi sen (vi är fyra hushåll i den leveransen) ska dela upp dom så är det ett rackarns slit efter de lite gröna äggen. Rent inredningsmässigt så gör dom sig extra bra. :)
Sarah

Maria sa...

Tycker att Lilla Grå och Lilla Vit var två gulliga och alldeles perfekta namn. Gott med egna ägg. Blir ju bra till påsk, då har de så att säga kommit igång med värpandet. Kul!

Ulricha sa...

Vilka fina ägg! Det måste väl vara ett kvitto på att hönsen mår bra? :-)
Fina namn, de enklaste är ofta de bästa.

En liten fråga: har du planterat om dina kaktusar? Mina är sådda i vanlig blomjord och har stått orörda. Jag funderade på att plantera om dem till sandblandad jord, men då sa Karen (som skickat fröna) att rötterna kanske inte var så utväxta att de skulle klara en flytt.

Ha en fin helg! Och lycka till med frågorna i På spåret :-)

Ulricha (igen) sa...

Ps. Har ni hunnit äta ägg från de nya hönsen?

Sunna sa...

vilken skatt att få hämta precis färska ägg , gott, ha det bra