lördag 28 maj 2011

Ur "Wenestadsminnen V"

Häromnatten när Ola inte kunde somna låg han och läste ett gammalt ex av Gärds Härads Hembygdförenings Årsbok (det är häradet i vilket vi bor, och Ola tycket det är jättekul med lokalhistoria). Plötsligt väcker han mig, för han har hittat ett gammalt foto på vårt hus i årsboken från 1992!



Fotografiet är taget 1989 av Bengt Thiman och är publicerat på s. 50 i Gärds Härads Hembygdsförenings Årsbok från 1992. Artikeln som fotot illustrerar heter "Wenestadsminnen V" och är skriven av Hjalmar Svensson. Om vårt hus står att läsa att fastigheten är ett soldattorp och kallas för Östra Soldattorpet. Det har funnits fler soldattorp i Venestad, men dessa är ruiner eller rivna och ersatta med andra hus. Detta stämmer bra med de kunskaper vi redan har om vårt hus, vi vet till och med lite mer, nämligen att de soldater som har bott här har haft häst och alltså varit så kallade dragoner. Vårt hus har i vissa källor också benämnts som Östra Dragontorpet. Det är kanske dags att tillverka en liten skylt till huset med dess namn på?

2 kommentarer:

tilda sa...

Så spännande att ha en historia till sitt hus! Roligt att tänka vad det har bott för mänskor där tidigare:)

Garntrollet sa...

Vad spännande att bli väckt och få veta detta! :-) Jag väckte Peter får någon natt sedan genom att skrika: han måste sitta på sin gula banan! :-) Gud vet vad jag drömde...

Jag tycker verkligen att ni ska sätta upp en skylt med namnet, det får historen videre in i framtiden.

Ha en trevlig långhelg.