söndag 21 november 2010

Frön och politik

Jag är ju som bekant något av en trädgårdsnörd, och jag älskar att fröså växter och framförallt att prova nya sorters växter som jag inte provat tidigare. En av fördelarna med att vara trädgårdsnörd/hobbyodlare är att man kan få tag på gamla ovanliga sorter av grönsaker, örter och blommor som kanske inte är konkurrenskraftiga i dagens industriodling, men som är odlingsvärda i liten skala då de ofta är mer smakrika och/eller har en ovanlig färg/form/intressant växtsätt. Detta leder ju också till en ökad mångfald bland det odlade, även om det bara är i min trädgård och inte på bondens åker. Jag tycker även att det finns ett kulturhistorisk intresse av att t ex odla en morotssort från 1800-talet eller att hjälpa till att bevara en ört som annars hotas av utrotning genom att just odla den. Att ha många olika sorters växter leder även till ett rikare insekts-, fågel- och djurliv i trädgården.

Det är många med mig som håller med om ovanstående, men tydligen är inte EU, vår regering och förvaltningen (Jordbruksverket) någon av dessa. EU önskar standardisera frösortimentet för hela Europa till fördel för industrialiserade mellaneuropeiska frösorter, och dessutom införa en slags licens för de fröer som kommer att få säljas. Att licensiera frösorter kommer att kosta pengar och detta kommer att slå hårt mot de fröförsäljare som specialiserat sig på ovanliga/äldre frösorter. Dessutom är inte de europeiska sorterna för t ex köksväxter de mest lämpade här i Norden, rent generellt har vårt klimat mer gemensamt med de nordligare delarna av Nordamerika och Ryssland, och vi behöver därför ett helt annat utbud av frön till köksväxter än vad man exempelvis gör i södra Frankrike. EU:s förslag är enligt mig fullkomligt bisarrt, men det är ju som bekant inte första gången som EU försöker detaljstyra på grund av att organisationen sitter i knäet på en mäktig och penningstinn lobby. (Jag skulle egentligen kunna skriva mycket mer om just detta, men jag ska inte skrämma er stickfantaster med mina åsikter, då detta i grunden är en ullig blogg och inte politisk blogg, men eftersom detta förslag hotar mina kära frön kunde jag inte låta bli.)

Det är försent att lämna fler remissvar i frågan, men är du intresserad av frågan vill jag ändå tipsa dig om att gå in och läsa här, på Runåbergs fröers hemsida. Det som står där är givetvis vinklat till fördel för den biologiska mångfalden (liksom detta inlägg är), men det är ändå mycket intressant.

1 kommentar:

Garntrollet sa...

Hmm... det var någon frösäljare (kan det ha varit Runåbergs) som brukar skicka med "gratis prova-på-påsar" med fröer som "skall utgå enligt EU"... Ett smart sätt att sprida fröna vidare :-) Jag har inte beställt själv, men har hört från andra som gjort det.