söndag 16 februari 2014

Sländspunnen spelsaulammullMin färdigspunna spelsaulammull blev ett robust tvåtrådigt garn (ca 40 m på 42 gr) som fluffade upp sig fint efter tvätt. Med tanke på att det här är mitt andra färdiga sländspunna garn är jag toknöjd! Jag har lärt mig massor under det här projektet och det har varit så otroligt roligt.

Ullen var ordentligt lanolinig, så jag tvättade den innan jag spann den. Det här är säkert en ull som hade vunnit på att kardas, men eftersom jag inte har några kardor (men tänker införskaffa, för detta har gett mersmak!) så blev det inte så. Jag delade istället lockarna med fingrarna och fluffade upp dem till spinnvänliga ullkorvar innan jag spann. Mitt första garn, som jag spann direkt när jag fick sländan, var alpacka och det blev verkligen tjockt och tunt om vartannat. Den här ullen var lättare att få till ett jämnt garn, eller i vilket fall så jämnt att man bara tänker "det ser hemspunnet ut" och inte "det är ett thick-n'-thin-garn". ;)

När jag spunnit det entrådiga garnet använde jag mig av Andean plying (vad heter det på svenska?!) och nystade upp garnet på handen från sländan så att jag sedan kunde tvinna garnet tvåtrådigt med hjälp av sländan med garnet snygg och prydligt lindat kring handleden. Mycket praktiskt! Därefter härvade jag upp det numera tvåtrådiga garnet, knöt om och tvättade upp garnet. Efter två handvarma tvättvatten (med ekologiskt lavendelschampo) och tre sköljvatten samt en mycket analog form av centrifugering hängde jag garnet att torka i köket i närheten av kaminen - och se, ett helt användbart garn!

Spontant när jag ser garnet tänker jag mig att det skulle passa som snygga ränder över oket på en kofta. Det är ju inte så mycket, men jag har ull från spelsautacka också att spinna, och tillsammans skulle de nog kunna bli trevliga som randning på en lite tjockare kofta. Så fort jag var klar med lammullen så började jag spinna min fådda härva shetlandsull. Oj, vilken skillnad att spinna från ett välkardat topsband! Shetlandsullen är betydligt lättare att få till ett riktigt tunt och jämnt entrådigt garn, som kommer att bli finfint när det är klart.

2 kommentarer:

Ulricha sa...

Supersnyggt!!! Ser mjukt och varmt ut. Jag vet inte hur du gör men när jag spinner topsband så delar jag den i åtta delar på längden och spinner del för del. På så sätt får man dessutom en ganska regelbunden övergång på färgskiftningarna, över hela garnet. Shetlandsull är (yycker jag) en av de lättaste ullen att spinna. En av de svårare: merino. Den blir mjuk men det är så korta fibrer att jag tycker att den är lite marig att spinna, speciellt på slända.

Ha en finfin och trevlig helg. Själv vaknade jag imorse med en hals som kändes som jag hade dragit taggtråd i. Blir en kurerings vecka, med massor av honung. Tur att vi fick TiVo igår :-) Vi var tvingade att skaffa det, annars hade vi inte kunnat ha kvar vår TV-leverantör (vårt gamla abonnemang utgick...) Fast nu har vi sjukt mycket kanaler...

Manduzana stickar sa...

Vad fint det blev. Det har du gjort bra :)