tisdag 3 juli 2012

Lördagens loppmarknad

Jag sitter här med en extra kopp kaffe och en väldigt pollensnorig näsa. En extra kopp kaffe är ren semesterlyx, att inte ständigt behöva slå nya tidsrekord i effektivitet för att hinna med så mycket som möjligt (och helst lite till) hör verkligen inte vardagen till. Pollenallergin är banne mig ingen semesterlyx, det är en ren styggelse, men förhoppningsvis lugnar det sig så att jag kan gå ut i trädgården och rensa lite ogräs. (Jo, jag vet att det inte är helt logiskt det där, snorandet borde ju bli värre av att jag går ut till själv uppkomstkällan, men har medicinen väl kickat in så brukar det fungera ganska bra.)

I lördags var det årets höjdpunkt i Venestad; närmare bestämt den årliga loppmarknaden på idrottsplatsen. Idrottsplats låter kanske som något stort och avancerat, men i verkligheten är Venestads IP mer en glänta i skogen där det finns en fotbollsplan och en kiosk. Det är dock en fint hållen glänta (det finns tom elstaket kring fotbollsplanen för att inte vildsvinen ska böka upp den!) och loppmarknadsarrangemanget är väldigt välordnat. Gemyt på högsta nivå!

Loppmarknadsdagen bjöd på skönt väder och ett par små fynd i form av en gammal kokbok som använts vid undervisning i matlagning, tyvärr saknade den årtal eftersom försättsbladet var utrivet, men jag ska ta och se om jag inte kan söka upp det (jag samlar på husmoderslitteratur nämligen); en liten bordscitruspress i rosatonat glas att använda vid fiskmiddagar samt ett väldigt fint keramikfat från Ystad Keramik.

Om man läser på hemsidan Stämplar och Signaturer så är det sannolikt att mitt fat är gjort någon gång mellan 1943-1951 eftersom det hade en liten rödguldig lapp med Ystad Keramik på sig. (Lappen trillade av när Ola diskade fatet, vilket kanske är dumt, men nu är jag ingen samlare för att samla och sälja och därmed behöver styrka fatets härkomst utan jag samlar på mig fina saker för att kunna använda dem. Just nu tjänar fatet som fruktfat.)

Ytterligare några loppmarknadsbilder...Även idag passar jag på att avsluta med ett par pionbilder. Den här ceriseblommande skönheten är inte bara vacker, utan hon har dessutom en liten doft av lakrits.1 kommentar:

Ulricha sa...

Träff i helfigur, var den 3:e filmatiseringen av Trenter :-) Jag gillade dem också. Jag har också nästan alla och mina favvoböcker är Kalla handen (den som börjar utanför Gröna Lund och, är det den, med fiskelina ut från ett hus bakom Gröna Lund) och första delen av Sturemordet. Sedan var den någon som innehöll det surrealistiska elementet av någon som spikat fast små dockmöbler i ett duv- eller sparvhöksbo ute vid Södertörn (?).

Låter som ni hade en härlig loppisdag, men fina fynd. Min mormor hade en likadan citruspress! Fatet är jättefint. Jag gillar att använda bruksföremål, annars får det vara för mig! :-) Vad härligt med en blomma som doftar lakrits. Går det att äta pion? Man kan ju äta pelargon, ros och viol.... Ha den fin vecka.