tisdag 17 juli 2012

En titt in i redet

Här kommer ytterligare ett inlägg på temat höns!
Vårt hönshus är uppbyggt inne i vår ganska stora vedbod. Vedboden är inte alls isolerad och inte ens tät (för de ska de inte vara, vedbodarna, för då torkar inte veden som den ska), men hönshuset är vinterbonat. För att kunna ha så stort utrymme som möjligt inne i hönshuset bygger delen med redena ut från själva hönshuset. Det var väldigt trixigt att bygga, men blev bra och superfunktionellt. Om man öppnar luckan kommer man lätt åt redena bakifrån och kan plocka ägg och göra rent på ett smidigt sätt.Tittar man in i redet hittar man......ägg förstås! De två onaturligt blanka och lite skitiga äggen är just onaturliga och skitiga eftersom de är målade träägg och har legat i redet ett bra tag. Träägg (eller gips- eller plastdito) använder man för att få hönsen att värpa på rätt ställe. Höns gillar nämligen att värpa där det redan finns ägg, och får de ihop tillräckligt många och någon höna är ruvvillig kommer hon att ruva dem. Ingen av våra hönor är ruvhönor, så vi får inga kycklingar på naturligt sätt. Av de två riktiga äggen är det lite mindre lagt av skånska blommehönan och det lite större av en av Hy-line-värphybriderna.

För en stund sedan bjöd jag hönsen på lite naturell yoghurt, det och filmjölk gillar de väldigt mycket.
Somliga äter yoghurt med hela kroppen, och då måste man ruska på sig efteråt...


...och ytterligare andra har mycket kam och slör att putsa från yoghurt! :)

2 kommentarer:

Ulricha sa...

Det är så kul att se dina fina bilder från höns/tuppgården! :-) De ser att att ha det så gott hos er. De har så fina fjädrar (fast det var lite ruggning på g på någon).

Dödergök sa...

Å vad fina !

Kycklingarna älskar också fil och jag har läst mig till att det är bra för deras magar så nuförtiden delar vi på morgonfilen jag och mina kycklingpolare.