lördag 26 maj 2012

Det kluriga med fjäderfä...

Det är klurigt när man köper kycklingar (och nu menar jag inte sådana där ihjälfrysta från mataffären, utan levande hönsfåglar), för ibland är det nästan omöjligt att avgöra deras kön. Vissa hönsraser indikerar könet redan från början i färger och i beteende, men när det gäller brahmor är det svårt att avgöra om kycklingarna/ungfåglarna är hönor eller tuppar. När vi köpte våra brahmor i höstas trodde vi bestämt att de var två hönor, och det trodde även hon som sålde dem samt en hennes hönserfarna väninnor. Meeeen... Givetvis var de tuppar! Båda två!!!
Tuppar är väldigt trevliga de med och de behövs för att en hönsflock ska fungera bra, men det går inte att ha tre tuppar (vi har en tredje tupp också, som vi från början visste var en tupp, eftersom vi fick den som vuxen) på fyra hönor. Därför beslöt vi att sälja den minsta brahmatuppen, Lill-Brahman, som är en riktigt fin och trevlig tupp...I måndags kväll flyttade han därför till ett trevligt par med ett helt gäng med tupplösa höns. Det kändes lite tråkigt att sälja en så väldigt tam och fin tupp, men han kommer att få det mycket bättre än att behöva kämpa med de två andra.
De två andra ja... Stor-Brahman och Tuppen upprätthåller någon slags fungerande terrorbalans, och det känns bra att ha en förstatupp (Tuppen) och en andratupp (Stor-Brahman) tills vidare. Tanken är att Stor-Brahman ska få några brama-töser att umgås med så småningom, eftersom vi funderar på att bygga en egen hönsgård till en liten brahmaflock med tiden.

Har man sålt en tupp får man köpa tre hönor (visst har ni hört den regeln?!), så därför har vi idag införskaffat tre supersöta vita värphybridhönor! ;) (Dessutom har vi precis byggt ut hönsgården, så då är det helt legalt!) Förhoppningsvis kommer de att lägga fina ägg också och inte bara gå runt och se söta ut. :) Jag har inga bilder på dem än, men det kommer... Just nu håller de på för fullt att bilda flock med de övriga hönsen, så de är för upptagna för att posera.

Värphönorna köptes i samband med fjäderfä- och smådjursmarknaden i Högsma i Östra Göinge som var idag. Vi var där och kikade på allt från dvärghöns till knölgäss och vädurskaniner och hämtade våra redan tingade värphönor. Och så köpte jag garn!Jag hittade en trevlig kvinna som sålde egenhändigt spunnet ullgarn från polska bergsfår. Dessa bergsfår är tydligen kända för att de har ovanligt långa fibrer i sin ull, upp till 18 cm. Garnet är fint och entrådigt och "normalmjukt" för att vara ett ullgarn. Jag ser någon slags axelvärmarhistoria i garnet framför mig.

För någon vecka publicerade jag bilder på de enorma mängder maskrosor som omger vårt lilla torp... Och nu ser det ut såhär...En liten vindpust och sen: FOFF! :) En ny generation maskrosor!

4 kommentarer:

Mimmi sa...

Garnet ser onekligen mysigt ut.

Garntrollet sa...

Jag har hört den regeln :-) Har inte alla det??? :-)

Lite spännande att inte veta vad kyllingarna kommer att bli, fast lite jobbigt också. Hoppas Lilltuppen får det bar hos sina nya höns.

Garnet ser jättegosigt ut, lite åt alpackahållet..?

Här är det full maskros-fallskärms-flygar-attack när man är ute. Jag som tycks mig minnas att maskrosor brukar användas till midsommarkransar... Ehhh, här lär det inte finnas några gula kvar om en månad.

Ha en fin söndag.

Linda sa...

Mimmi: Mmm... Det är mysigt! Väldigt fluffigt.

Dödergök sa...

Å det är så roligt att läsa om era höns! Mer bilder vill vi ha på fina höns.
Jag går i allvarliga tankar på att kuppa in hönsen redan den här sommaren fast vi har kommit överens om att inte skaffa några för ens nästa år. Måste bygga hönshus först och sen se om det hinns med några höns i år.