måndag 1 december 2008

Julgalenskap och små och stora fåglar

Idag är det första december och det tillsammans med att det var första advent igår gör att det är fritt fram att falla rakt in i julgalenskapen! :) December och julförberedelserna är enligt mig en av de mysigare tiderna på året. I helgen har vi adventspyntat vårt lilla torp (jag har till och med tvättat fönstren!), varit på julmarknad i Djurröd (en trevlig liten markand med mycket handarbete och inte en marknadsplastpryl så långt ögat nådde) och varit på julgransresning i Venestad, vår lilla by.Julgransresningen var en spännande och trevlig företeelse. Byalaget bjöd på glögg och pepparkakor och sedan restes granen och man satte upp och tände lamporna. Jag tycker det är skoj att en så liten by som Venestad har egna traditioner.

Nu när det är kallt och ruggigt ute har vi satt upp talgbollshållaren och fågelfröautomaten till våra små befjädrade vänner. Vi har haft besök av blåmesar, talgoxar, entitor eller talltitor (jag kan inte se skillnad på dem, är det någon som har något tips på hur, de är så himla lika...), gråsparvar, pilfinkar och koltrastar som har mumsat fröer. Sen hade vi besök av en duvhök eller sparvhök (jag ser ingen skillnad på dem heller) som slog mot småfåglarna vid matbordet... Sen har vi haft några väldigt oväntade gäster också: en jättefin större hackspett som mumsat talgboll och ett helg gäng med fasaner som går och pickar i trädgården mest hela dagarna! Fasanerna är hur roliga som helst, de är jättefina och charmiga.Ett par pickande fasaner fotograferade genom fönstret, därav den lite suddiga bilden. En liten favoritfågel som vi också sett mycket av vid torpet (men som inte är kvar såhär års) är rödhaken. Jag tycker de är så söta... Jag hoppas att det blir lite kallare snart så att vi får se några domherrar. De är också bulliga och söta.

Stickandet har även det gått i julpysslandets tecken. Bortsett från att sticka lite på min Anna-jumper jag har stickat mig en liten julröd disktrasa av en slatt bomullsgarn från Marks och Kattens och stickor 4 mm.

Jag la upp 36 maskor och stickade lite räta och aviga maskor hit och dit tills trasan var kvadratisk, det blev lagom stort. Den ligger nu i tvättkorgen för att genom en tur i tvättmaskinen öka uppsugningsförmågan. Nu har jag en disktrasa som matchar mina julkökshanddukar! ;)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rena fågelinvasionen! ;) Så mysigt med fasaner, vet inte om jag sett nån sån på riktigt. Vad säger kissarna om dom?

Linda sa...

Monzan och Opsisen tycker att de är jättespännande... De sitter i sovrumsfönstret med nosarna tryckta mot rutan i skräckblandad förtjusning. :)