tisdag 4 januari 2011

Nystartat

2011 års första inlägg! :)

Året har börjat lugnt och sansat, vi började med att köra hem från Sandviken på nyårsdagen (där vi varit i mellandagarna och över nyår) och sedan blev det en söndag i lugn och ro innan vi båda började arbeta igår. Det känns helt ok eftersom den här veckan är en smygstartsvecka med bara tre arbetsdagar. Borde inte alla veckor vara sådana? Jag skulle onekligen gilla det, men å andra sidan får jag mindre lön om jag jobbar mindre och frågan är hur mycket sinnesfrid får vara värt?! ;)

Nytt år innebär att man får börja på nya stickningar. Därför startade jag helt hämningslöst två nya samtidigt, med två helt olika syften...


Detta är Eleanor, den fina löspolokragen från senaste utgåvan av Knitty. Syftet med den här är att det ska vara en trivsam soffstickning, då den kräver en aning uppmärksamhet för att jag inte ska sticka fel i diagrammen. Mönstret är absolut inte svårt i sig, men man kan inte vara helt lost in the blåst, för då går man vilse bland omslag och ihoptagningar. Jag stickar Eleanor i tjockare garn (Heavens Hand) och på tjockare stickor (4,5 mm) än i original, men det blir schysst det också.


Nypåbörjad stickning nr två är en lugna-ner-Lindas-nerver-när-hon-retar-upp-sig-på-Skånetrafiken-stickning. Alltså, en busenkel, monoton stickning i mysigt garn att sticka på tåget och under den evinnerliga vänta på tågen som inte går som de ska. Det är en enkel trekantssjal stickad från nacken och ner med ökningar i form av omslag i kanterna och mitten i Garnstudio DROPS Alpaca Bouclé. Det blir väldigt mjukt och fluffigt, förhoppningsvis blir sjalen relativt stor också, jag har fyra nystan och stickar med 6 mm tjock sticka (tror jag).

Kanske borde man såhär års åstadkomma någon slags nyårskrönika också, över 2010 som stickår. Jag vet dock inte om jag har så mycket intressant att säga om 2010, jag har faktiskt inte stickat så mycket som jag skulle ha velat. Året har innehållit först ett halvår av trist och tidskrävande veckopendling med konstant hemlängtan, sedan ett byte av jobb och en semester som mestadels ägnades åt att flytta från övernattningslägenheten och knö in alla saker i vårt lilla hus, och till sist ett halvår av tillvänjning av att börja jobba på nya jobbet och att tågpendla varje dag istället. Så det som faktiskt har stickats har mestadels producerats under diverse tågresor hit och dit.

Sockor har det stickats ett gäng (sex par, dock bara ett par Sockklubbssockor), och det är alltid välbehövligt och dessutom en utmärkt tågstickning. Små och lätta att bär med sig, och man behöver inte så stort armbågsutrymme när man stickar vilket medpassagerarna uppskattar. (Konstigt nog är det få medpendlare som stickar, jag har bara haft ett par vettiga stickdiskussioner med medpendlare under hela året. De flesta stirrar bara rätt ut i luften när de åker tåg, dylik overksamhet skulle ge mig tvångstankar!) De hallonfärgade sockorna rönte stor uppskattning från en kvinnlig tågvärd, som tyckte de var väldigt fina där jag satt och stickade på dem. :) Sådana tågvärdar är extra trevliga!

Troféen som årets mest använda hemstickade plagg får lov att delas mellan sjalarna Citron och Traveling Woman. Jag har använt de båda sedan de blev klara, Citronen i ull när det är kallt och Traveling-sjalen i lin när det är varmt. Jag gillar dem verkligen, båda två!

Årets utmaning har varit att sticka Evelinas dubbelstickade mössa. Jag har inte dubbelstickat tidigare, men det var kuuul! Dock blev inte resultatet hundraprocentigt bra vid första försöket, så jag fick lov att ta till ett litet fusk, men det är definitivt inte sista gången jag dubbelstickar.

Jag har svårt att utse en favorit bland 2010 års stickningar, för jag är oftast väldigt nöjd med allt jag stickar men 2010 års sista stickning, Knappvantarna, gillar jag lite extra mycket just nu för garnet är så fint och knapparna passar så bra till.

Nu 2011 hoppas jag ha tid och ork att sticka lite mer än vad jag gjorde 2010, och också lära mig nålbinda ordentligt (som jag började prova lite under förra året) och även försöka mig på tvåändsstickning. Och det vore också extra kul att någon gång hinna gå på ett stickcafé på Helylle, men det är i princip omöjligt med mina arbetstider och pendlingen. Tills vidare får jag hålla till godo med de eminenta Facebookstickcaféerna som Lisa anordnar, och det är ju inte helt fel det heller! :)

God fortsättning på 2011!

4 kommentarer:

Huset på kullen sa...

Hej ! Va kul att hitta din sida. Vilken söt halskrage du har börjat på försökte komma in på sidan med mönster men tyvärr va det stopp. Synd för det hade varit roligt att pröva något nytt. Du gör ju helt underbara saker en kul sida som jag kommer att kika in på igen.
Ha det bra Kram Beijan

Emmas dagar sa...

Så fin halskragen blir!
Ishbel är en verkligt trevlig stickning. Jag kan bara rekommendera :-)

Huset på kullen sa...

Tusen Tack Linda nu kom jag in tack vare din hjälp. På fredag bär det i väg till garn boden igen....
Ha en skön helg Kram Beijan

Huset på kullen sa...

Här igen jag glömde ju att säga att det är en Concert polka ros som jag köpte i en öppen trädgård utanför Fågelmara i i augusti. Fel tid o kolla man ska vara där i juni då allt står i full blomm
Hej igen