torsdag 31 juli 2014

Posthornssnäcka, Planorbis corneus

Mina posthornssnäckesockor (eller Planorbis corneus som de heter på riktigt) är nu inte bara färdigstickade, utan även fotograferade. Bortsett från att jag råkade sätta mig i ett rödmyrebo på gräsmattan vid fotograferingen, så gick allt smärtfritt. ;) De här sockorna var en omedelbar förälskelse när jag såg dem i senaste Knitty-utgåvan, och jag stickade 1½ socka i ett svosch. Sedan lades de på is till förmån för sommarens hemliga stickning, och slutfördes inte förrän igår kväll. Jätterolig stickning, jag har speciellt gillat att göra "1 maska blir 5 maskor"-ökningarna.

Sticknördfakta:
Mönstret är designat av Hunter Hammersen och finns som synes länkat ovan. Hunters inspiration till sockorna har varit den lilla posthornssnäckans skal, men mönstret i sig är inte ovanligt. Ovanligt snygga är sockorna ändå tycker jag, jag gillar formen som blir på snäckans öppning och de rundade formerna tillsammans med de vridet stickade räta maskorna däremellan. Lite av sockornas snygghet är garnets förtjänst, det här är riktiga lyxsockor stickade av Lorna's Laces Shephard Sock (80% superwash merinoull, 20% nylon) i färgställningen Satsuma köpt från Garnkorgen. I och för sig tycker jag nyanserna i sockan mer påminner om en blodgrape än en satsumas, men oavsett så är färgen grymt fin. Jag har stickat sockorna i storlek large, d.v.s. den storlek som börjar med 64 m och använt mig av stålstrumpstickor 2,25 mm. Jag stickade fyra upprepningar av mönstret i skaftet (som är ganska kort) och fyra upprepningar och 10 varv av mönstret i foten. 66 gram garn gick åt, och det motsvarar ca 258 meter.
Den här sockstickningen har varit enbart rolig; garnet är underbart att sticka med (runt och liksom fylligt), mönstret var skoj att sticka och sockorna har söta detaljer, som t ex i hälen där varannan maska i de slätstickade partierna är lyfta. Dessutom: restgarnet kommer att räcka till ett nytt par muddar till mig till hösten, och det är inte fy skam heller! Posthornssockorna är dessutom mitt andra par i Dödergöks sockutmaning. Jag kommer nog inte att få ihop fem par som jag tänkt från början, men åtminstone ett par till bör jag kunna pendelsticka mig till under augusti månad.

2 kommentarer:

Hedvig sa...

Wow! Snyggt mönster!

Ser också fram emot alpackan. Är ju nybörjare på det här och har aldrig testat att spinna alpacka. :)

Manduzana stickar sa...

Men gud, så snygga sockorna blev!