lördag 8 mars 2014

Senapsfrösjalen aka First Fall Mystery Shawl

Under veckan som gått har jag slagit något slags rekord i förkylning. Feber, hostan från helvetet, snor, väsande luftrör, halsont och heshet har gjort det omöjligt att sova, äta ordentligt och ligga ner. Bläää... Idag känns det mycket bättre, febern är borta och luftrören har slutat väsa. Snorig och hes är jag fortfarande, men det får jag leva med ytterligare några dagar misstänker jag. Eftersom jag inte har kunnat ligga ner (för då har jag börjat hosta), så har jag suttit väldigt mycket. Och sitter man - då måste man sticka. Det går inte att sticka särdeles avancerade saker när man har feber, men räta, aviga och några ökningar går bra. Jag letade fram min First Fall Mystery Shawl som jag påbörjade i augusti, och som jag hade stickat klart tre av fyra ledtrådar på men sedan (av outgrundlig anledning) lämnat till sitt öde. Efter ett par dagars mycket förkyld stickning med många snytpauser så taaa-daaa! En färdig First Fall Mystery Shawl! Eller som jag kallar den, senapsfrösjalen. Den ser ju ut som olika nyanser av gula och bruna senapsfrön...Färgen har inte fångats så bra på bilderna ovan, utan de är mer varma och mättade, som på bilden nedan.Sticknördfakta:
First Fall Mystery Shawl är ett Knit-A-Long-mönster av Kamilla Svanlund som startade pågick på Ravelry under augusti-september månad 2013. Jag stickade de tre första ledtrådarna i fas med KAL:en, men lyckades sedan lägga undan stickningen ända till första veckan i mars 2014. Det var dumt, för sjalen är jättefin och har en helt perfekt passform för att bära över axlarna! Min sjal är stickad med Addi Lace-rundsticka 4,5 mm i huvudsak i en tråd entrådig pälsull från Färgkraft (100% nordisk ull, miljövänligt färgad i nyansen choklad) och en tråd Elegant från TeeTee (70% kamull och 30 % tussahsilke i en nougatbrun nyans). Till den ljusare gula i-cord-randen tvärs över sjalen har jag använt mig av ovanstående nougatbruna Elegant tillsammans med en liten snutt av det valnöts- och skägglavsfärgade BFL-garnet jag fått från Emma, och som jag stickat min Ingrid i.

Egentligen skulle sjalen ha avslutats av en likadan rand som avmaskning, men jag tyckte det blev lite tråkigt (eller så var det bara febern som spökade). Istället tittade jag på de fina korsmaskorna (som för övrigt är mina favoriter på den här sjalen!) och drömde 70-talsdrömmar och insåg genast att jag var tvungen att virka en kant i klarare gult för att få en riktigt härlig medaljongtapetskänsla! Sagt och gjort, längs överkanten av sjalen virkade jag fasta maskor i två trådar gul Alpaca från Drops/Garnstudio och fortsatte sedan med småbågar längs sjaldelen. 70-talskänsla, jatack! :) Sammanlagt har det gått åt ca 1033 m garn till det här projektet, eftersom allt garn är hållet dubbelt. Virkade gjorde jag med virknål 4 mm. Innan virkningen så gjorde jag min favoritavmaskning för sjalar (som också är den som finns med på Ingrid); sticka 2 rm, sätt tillbaka dem på vänster sticka och sticka dem tillsammans genom bakre maskbågen, sticka en 1 rm, sätt tillbaka den och den föregående på vänster sticka och sticka dem tillsammans genom bakre maskbågen osv.

Jag har bara tvättat upp sjalen och sträckt ut den försiktigt, för att få löven att framträda lite bättre (men de försvinner lätt i den gryllighet som uppstår av att ha använt två olikfärgade trådar tillsammans) och för att få korsmaskorna att öppna upp sig ytterligare. Jag har inte nålat ut den, för jag ville behålla det lite bulliga uttrycket som finns hos mosstickningen och växlingarna mellan den vanliga och omvända slätstickningen.

Jag är väldigt nöjd med att ha slutfört det här projektet, både för att det är en fin och perfekt formad sjal och för att jag stickat klart ett av mina tre UFO-projekt som jag nämner som ett mål för 2014 års stickning. Dessutom gick hela det chokladbruna Färgkraftgarnet åt, och det är en tillfredsställelse i sig att kunna använda ett så fint garn till fullo.Den hemliga grå evighetsstickningen är färdigstickad och tvättad, men jag har sett ett behov av några virkade fasta maskor på den. Detta måste fixas innan den kan ges bort, så bloggpremiären får vänta ännu ett par dagar. :) Dessutom, så har jag börjat omvandla det tjusiga gröna nystanet nedan till en Flowing Lines-tröja. Äntligen, tröjstickning! Mer om detta en annan dag.

4 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Jättefin sjal!

Ulricha sa...

Vad fin! Härlig varm färg och snyggt mönster. Riktigt fint med kanten i avvikande färg!

Ja, krokusar! Underbara så raringar. Vad härligt att kunna ha dem "vildväxande" och inte bara behöva ha dem i kruka. Idag har vi ljuvligt soligt väder, men jag undrar inte om det ändå inte är iskallt... Det har varit det tidigare i veckan.

Ja soffor är ett kapitel för sig :-) Vi ville ha en ny (har aldrig köpt en ny soffa förr!) men för så lite pengar som möjligt. Så vi slog till på en Brommö från Mio, man får söka på deras websida annars hittar man den inte :-) Den billiga, som dessutom var en bäddsoffa! Perfa!

Ha en fin helg. Må solen lysa bort din förkylning. Jag ska leta ett passande mönster till några nystan Muskat (eller vad det nu var för bomullsgarn jag såg i en korg). Jag velar mellan en horse-shoe-lace-tischa och en sjal... Hälsa hönsen!

Maria sa...

Schalen blev verkligen fin. Hoppas du är piggare nu. Ett elände med alla dessa baskelusker som far runt den här tiden på året. Vi skulle klara oss väldigt bra utan dom men din schal blev ju klar så inget ont utan att det har något gott med sig. Kram Maria

Sjömans-Elin sa...

Sjalen blev himla snygg!