måndag 10 mars 2014

Den hemliga grå evighetsstickningen avslöjad!

Den 15 december 2013 påbörjade jag det som på bloggen har omnämnts som "den hemliga grå evighetsstickningen". I skrivandets stund (9/3, detta är en tidsinställt inlägg i och med att det ska publiceras efter att hemligheten har levererats) har jag precis lagt sista handen på den, och därmed är det dags att avslöja dess rätta identitet!

Sticknördfakta:
Den hemliga grå evighetsstickningen är alltså en fiskbensmönstrad halsduk. Mönstret till halsduken finns via Knitty, och heter Henry. Henry är en intressant konstruktion, stickad på längden där lyfta maskor gör själv fiskbensmönstret, och jag har använt mig av rundstickor 2,5 mm och 3 mm. Halsduken är stickad i Alpaca från Garnstudio/Drops och har därför en fin aura av alpackafluff runt sig. Totalt har det gått åt 147 gr och 491 m garn, en riktig garnslukare med andra ord! Uppläggningen och avmaskningen är gjord i tubular cast on/bind off, något som jag aldrig gjort förr (och som jag inte kan det svenska ordet för). Avmaskningen blev fin, men uppläggningen blev alldeles för lös och gjorde att hela halsduken vred sig runt sig själv, så jag virkade en varv fasta maskor längs med varje långsida för att stadga upp sjalen och även hålla in uppläggningskanten lite. Resultatet blev bra! Överlag har det varit en ganska skoj stickning, även om den har varit frustrerande eftersom den har gått så sakta och i och med att det är så många lyfta maskor måste man hålla ögonen på arbetet mest hela tiden.

Baksidan är faktiskt nästan lika snygg som framsidan:


Som sagt den här stickningen påbörjades innan jul, och var först avsedd som julklapp till min svärfar. Eftersom den inte blev klar i tid tänkte jag att han kunde få den som "tack för att du passade hönsen"-present när vi hade varit hos min mamma över nyår. Men inte heller till dess blev den klar. Då tänker jag att han kan ju få den i "åka till Sälen"-present vecka 4, när han var på sagda ställe. Men inte heller till dess var sjalen klar. Nu är den färdig, lagom till vårvärmen. :) Men, det kommer ju en vinter igen, snabbare än vad vi kanske vill.

4 kommentarer:

Blenda sa...

Åh, den där är så himla fin! Den har jag funderat på att göra (men blir lite mindre angelägen när jag hör att det går sakta... Latmasken har talat! :-D)

Ha det gott!

Kattis sa...

Finfint! :)

Ulricha sa...

Supersnygg! Jag gissar att den är härligt varm och mjuk!

Jag påbörjade Henry (i likadant garn och färg!) men rev upp. Upprivningen var riktigt jobbig och till slut åkte hela halsduken i soporna. Hejja dig som fick den klar och så fin!

Tröjan i inlägget under ser underbar ut. Vilken härlig färg! Hoppas att du kryat på dig i samma takt som Henry har slukat många garnmetrar :-) Ps. Jag stickade min Henry på kortsidan! Jag orkade inte lägga upp så många maskor... Men den är snyggast stickad på längden.

Manduzana stickar sa...

Så snygg den blev! Vilket tålamod du har som sticka den med så tunna stickor!