tisdag 28 maj 2013

Skiftande färg

Det här med äggfärg är intressant på många sätt, och de ägg som vår maran/faverolle/något annat-blandning Lilla Grå lägger är extra intressanta. De här fyra äggen är alla värpta av henne...Vanligtvis lägger hon mörkt bruna ägg. Förra veckan blev de dock ljusare, och till sist kom ett ägg som närmast kan beskrivas som grått. Sedan värpte hon de följade tre dagarna tre gröntonade ägg, och nu värper hon mörkt bruna igen som vanligt. Knashöna!

4 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Knasigt men vackert!

KatarinaZA sa...

Vilka fina ägg!

Vet man vad äggskalsfärgen beror på? Jag försökte googla mig fram till ett svar men blev inte något klokare. Vissa säger att vita höns lägger vita ägg och bruna höns lägger bruna och andra säger att det är en myt. Jag läste att äggskalets färg inte beror på kosten men att den kan bero på att hönsrasen har fått inblandning av gener från en annan ras (eller något sådant) men det kan ju inte förklara den variation du visar på fotot. Spännande är det i alla fall!

Manduzana stickar sa...

Alltså, varför är inte ägg en köper i affären såhär vackra? (jag vet ju svaret egentligen). Ännu en orsak till att skaffa egna höns när jag blir "stor".

Saltflingan sa...

Det är så kul att läsa om dina höns, för mig är det en ny värld. Jo jag köper ägg förstås och köper helst ägg direkt från "hönsgården". Men att få veta mer är kul!