fredag 4 januari 2013

Fröfrossa

Bra postdag igen! :) Det som kom idag var dock inget jag hade vunnit, utan något jag betalat för i god ordning. För några dagar sedan gjorde jag årets första beställning av fröer från Impecta och dessa dök upp idag. Det gäller att vara förberedd inför kommande odlingssäsong!

Vad är det då som ska odlas i år? Jo:
* Sockerärt Pisum sativum 'Bamby'
* Brytsockerärt Pisum sativum 'Sugar Snap'
* Bondböna Vicia faba 'Aquadulce'
* Brysselkål Brassica oleracea 'Red Ball'
* Grönkål Brassica oleracea 'Dwarf Green Curled'
* Svartkål/palmkål (eg. är detta också en sorts grönkål) Brassica oleracea 'Nero di Toscana'
* Sockermajs Zea mays 'Gucio' F1
* Nakenfröpumpa Cucurbita pepo 'Olga'
* Vitgurka Cucumis sativus 'Mezzo Lungo Bianco'
* Prydnadsaubergin Latinskt namn saknas 'Striped Toga'
* Spenat Spinacia oleracea 'Viking'
* Persilja (krusbladig) Petroselinum crispum 'Moss Curled 2'
* Ramslök Allium ursinum Ingen namnsort
* Rosenvial Lathyrus latifolius 'White Pearl'
* Luktärt Lathyrus odoratus 'Mollie Rilestone'
* Liten tagetes Tagetes tenuifolia 'Carina Orange'


Sockerärt och brytsockerärt är alltid mums att ha, liksom bondbönor som har blivit en favorit här hemma. Vi har satt den mellan potatisraderna, men i år ska vi inte ha någon potatis men bondbönorna vill jag inte avstå ifrån.
Grönkålen som jag satte förra året var från köpta plantor, men jag tänker att det inte är svårt att odla egna. En variant av grönkål är svartkål eller palmkål som den också kallas. Jag har sett den i många blomsterarrangemang och tycker den är fin, men den är ju ätlig också vilket ju är bra. I år ska jag även testa brysselkål, de är så gulliga. Förra året odlade vi rödkål, och det gick fint. Årets brysselkål är också en röd variant.
Majs odlade vi också förra året, och den var i sanning odlingsvärd så det blir en repris, liksom vitgurka (som vi har ätit inlagd hela hösten och vintern). Nakenfröpumpa är jag jättespänd på att få testa (jag misstänker att jag får dela pumpafröna med hönsen!).
Prydnadsauberginerna såg söta och randiga ut på bild, och de är ätliga också. Jag är inte jätteförtjust i aubergin överlag, men den hemmaodlade kanske är godare? Om inte annat tänker jag att hönsen kommer att uppskatta den...
Spenat och persilja är ju klassiker som vi äter massor av (sist vi odlade spenat, förrförra året tror jag det var, hade vi så mycket att jag kunde göra spenatsoppa på hemodlad spenat). Ja, jag köper den mosskrusiga persiljan, oavsett vad trendkockarna säger. Jag gillar den bättre än den slätbladiga, som jag tycker blir lite "bladig" i munnen. Den krusiga är knaprigare och behagligare tycker jag. ;)
Ramslök har jag misslyckats med en gång när jag höstsådde den eftersom den inte ville gro (och sedan snavade Olas syskonbarn över odlingslådan när de sprang i trädgården, så det blev inget av den). Men, den är så spännande att jag vill ge den en ny chans! Dessa är de frön jag ska sätta först, och ställa ut i vinterkylan (nåja, idag har det varit drygt 5 plusgrader) så det får lite naturlig stratifiering.
Rosenvial, luktärt och liten tagetes blir årets tillskott till blomrabatterna (ja, och känner jag mig själv rätt så blir det nog lite mer också i blomväg...). Rosenvialer (perenna luktärtor) hade jag när vi bodde på Öland, men de klarade inte flytten hit, så jag ger mig på att odla nya. Luktärter måste man ha, de doftar så ljuvligt! Och tagetes... Ingen sommar utan tagetes. På sistone har ju trädgårdstrendsättarna hittat på att tagetes inte alls är "fult" (som det varit de senaste 10 åren), utan "fint". Är det något jag inte gillar så är det trädgårdstrendsättare och deras idéer, för jag tycker att tagetes alltid har varit fint. Dessutom kan man inte sätta trender i något som skapas så långsamt som en trädgård... Tycker jag. ;)

6 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Tack!
Åh, vad jag längtar till egen trädgård med täppa att odla på.
Jag har inte så god hand med grönt som du har. "Det blir som det blir". Men det är så fantastiskt att får skörda eget.

Maria sa...

Vilka härliga planer du har. Tror jag hakar på även om jag är lite efter. Tänk när vi kan i trädgården och pilla. Mmmm...

Tina sa...

Jag har börjat vänta intensivt på frökatalogen från Runåbergs fröer och nu fick jag ännu mer frököparsug!
Skönt att vi har kommit på rätt sida om årsskiftet - våren känns inte lika långt borta längre.

Inger sa...

Jag har lite svårt för det där att inte blomfärger skulle passa ihop. Visst är en del finare tillsammans än andra, men lite blandning stör mig inte.

Sunna sa...

Nu tror jag verkligen du fått vårkänslor, och här snöar det idag

Garnhumlan sa...

Kan det vara så att våren är på väg? Låter bra! Jag älskar tagetes. Tycker att det är ganska korkat med alla dessa trender.