söndag 25 september 2011

Torgvantar in the making

Jag håller på och stickar torgvantar till Olas kompis Mattias. Jag hittade inget lämpligt mönster som passade mitt garn och Mattias händer (som för övrigt är identiskt stora med Olas händer, lite skumt men väldigt praktiskt för mig eftersom jag gärna vill prova medan jag stickar). Eftersom jag aldrig stickat torgvantar med fingrar eller fingervantar i allmänhet innan, har jag läst på "fingervantsteori" (eller principen för hur man stickar dem) i Johanna Wallins utmärkta bok "Sticka småvarmt". Sedan har jag stickat provlappar för att räkna ut masktätheten på stickningen och därefter maskantalet efter måtten. Så här långt ser det bra ut, vanten passar Olas högerhand och jag är nöjd...


Jag har lagt upp 40 m och stickar resår av 2 rm, 2 am. Efter ett par varv slätstickning ökar jag till 44 m. Jag stickar i trevliga rester av svart Raggi från Järbogarn och med stickor 3,5 mm. Det ger en ganska tät stickning.


Ola provar efter att tummkilen är färdig och fingermaskorna sitter på sina respektive trådar! Jodå, nu ser man vad det blir... :) Nu håller jag på och stickar kortkorta fingrar. Pilligt men kul. Jag ska försöka skriva rent mina kladdanteckningar medan jag stickar vante nr 2 och lägga upp dem här på bloggen, eftersom vanten är byggd efter Olas handmått är sannolikheten stor att jag kommer att vilja sticka något liknande igen.

2 kommentarer:

Sunna sa...

de kommer bli skräddarstickade minsann, tack för din omtanke, jag ligger hemma i min egen säng nu och längtar till stickinspirationen kommer

Garntrollet sa...

Ser jättefina ut. Måste vara varmt och gott med lite tjockare garn (jag stickade ett par fingervantar till Peter i sockgarn och de blev lite väl tunna). Praktiskt att de har samma storlek. Jag har ritat av Peters hand på ett papper, jag tycker att längden är det knepigaste med handkläder (!).