söndag 30 december 2007

Fashion Show 2007: Julklappsstickning!!!

God mellandag på er allihopa! Nu är det snart nytt år, och här hemma skall det firas in med middag och Moët vid tolvslaget. Såhär års är ju alla julklappar utdelade och öppnade, så nu är det dags att visa bilder på allt hemligt jag stickat på under november och december månad...

Projekt 1 var dessa döskallevantar till Jens. De är stickade i Rauma Finullgarn på strumpstickor 2,5 mm och garn och mönster kommer från Helylle på Södertorg i Kristianstad. Vantarna var superroliga att sticka, även om det tog väldigt lång tid. Jag är inte särskilt van vid att sticka med flera färger, så jag har lärt mig massor av att sticka dessa. Jag har sällan varit så nöjd som när jag var klar med vantarna, de blev så fina... På bilden modellar Ola i vantarna som när bilden tog inte hade tvättats så de ser fortfarande lite knöliga ut. Efter tvätt och lätt utspänning blev de släta och snygga och mönstret framträdde ännu bättre. Finullgarnet var trevligt att sticka i. Det är ett riktigt nordiskt ullgarn, lite stickigt och därmed med god förmåga att haka i sig självt. Det gjorde att det passade perfekt till flerfärgsstickning, det var lätt att få en lagom spänning på baksidan av stickningen för att få en slät och fin framsida. Efter tvätt blev garnet dock betydligt mjukare och skönare att ha på händera. Vantarna kommer att passa Jens perfekt nu när han ska köra barnvagn om någon månad!

Projekt 2 a och b var en varsin mössa till Malcolm (röd mössa) och Camilo (grön mössa). Garnet heter Eskimo och kommer från Garnstudio och är inköpt på YlloTyll. Mönstret är från Alison Hansel's bok Charmed Knits och heter Ron's Animal Cracker Hat.Mössorna är stickade på strumpstickor 9 mm, det är lite som att sticka mössor på pennor, men fort går det! De här mössorna är lätta och roliga att sticka, jag gjorde ju en till Harry Potter-utställningen i september. Dessa två är aningen större än den (både på bredden och längden), då Malcolm och Camilo är något större pojkar än vad William (som fick septembermössan) är. Mössorna fick korta och tjocka flätor i nacken, i original ska de ha rosett och lååånga flätor, men eftersom småkillarna är ytterst livliga är jag rädd att de ska strypa sig själv och varandra om flätorna är längre än vad de är nu... :)Projekt 3 var en fuskolle till William stickad på stickor 3,5 mm och strumpstickor 3 mm. Garnet är alpacka från Schachenmayr inköpt på Anita's Garnbod i Kalmar och mönstret baseras på ett fuskollemönster från Järbo Garn (som jag dock modifierat ganska mycket). Eftersom jag är en ganska glömsk människa så glömde jag bort att fotografera ollen i torrt tillstånd, så ni får hålla till godo med bilder på den när den torkar på strykbrädan med en toarulle i själva polo-delen. Alpacka måste vara bland de mjukaste som finns på denna jord! Det passar perfekt till barnkläder eftersom det absolut inte sticks eller kliar, dessutom är det härligt att sticka i.

Projekt 4 är dessa sockor i härligt Kaffe Fasett-garn (från Regia) till Mimmi. Garnet är inköpt hos Garnkorgen och sockorna är stickade på strumpstickor 2,5 mm och mönstret är en blandning av Järbo Garn, Mormors tips och egna trix. Strumporna påbörjades på fredagskvällen innan julafton men de hann aldrig bli klara till julklappsutdelningen på måndagen så fiffiga Linda slog in det ena orörda garnnystandet i ett paket till Mimmi som hon fick på julaftonsmorgonen. Sen kunde jag i lugn och ro slutföra sockorna och i fredags kunde Mimmi modella för kameran. Kaffegarnet var toppen att sticka med, jättesmidigt och färgerna är mysiga.

Så, det var alla julklappar! Jag måste säga att jag är nöjd med decembers stickande, det har gått bra över förväntan. Jag var alltså hos Mimmi under julhelgen och i torsdags var vi inne på Hanna Engs Eftr. i Sandviken och kikade på garner, virknålar, broderimönster och allt annat spännande de har där. Jag gick därifrån med två nystan som snälla Mimmi köpte åt mig...Det nougatbruna är ett nystan Milano från Hjertegarn och det rosa är ett nystan Mohair Lux från Schachenmayr. Mohairgarnet är mjukt och härligt, som en fluffig rosa kula sorbet! Min plan för mohairgarnet är att det ska bli en liten sjal till mig. Milanogarnet håller i detta nu att stickas till en Åre-mössa på stickor 10 mm (!) till mig och mönstret till denna skapelse kommer från den snälla damen på Hanna Engs. Det ojämnt spunna garnet bli fint stickat...Nu är det snart dags att gå och diska lite, och sen blir det nog lite Åre-mössastickning och soffmys.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka otroligt snygga vanter! De där med döskallar på!
Var har du hittat mönstret? Skulle så gäran vilja sticka såna jag med!
Om du vill så får du gäran skriva en komentar på min blogg och säga var du hittat mönstret!
www.emes.blogg.se