söndag 26 juni 2016

Olas islandströja; färdig lagom till sommarens värmeböljaSen förra sommaren har jag till och ifrån stickat på en islandströja till Ola i Plötulopi. Det har varit ett långsamt projekt; I och med att jag inte följde något mönster tog det ett tag innan jag vågade börja och jag stickade noga provlappar och mätte både Ola och andra av hans tröjor. Jag började med att sticka båda ärmarna, vilket gick rätt fort. Sedan fick jag pausa inför stickandet av kroppen eftersom det medförde en hel del tankeverksamhet. Väl upp i ärmhålorna efter en lång sträcka slätstickning i mörkbrunt (vilket inte tog så lång tid som en skulle kunna tro) blev det ny paus eftersom jag var tvungen att tänka igen, rita och rita om mönster osv. (Under den här perioden stickade jag även en hel massa babysaker till Edgar samt en och annan julklapp, vilket gjorde att islandströjan så att säga fick läggas på is...) När oket väl stickades gick det fort, men pauser fick tas för att rita nya delar till mönstret och fundera. Nu har tröjan har varit färdigstickad ganska länge, men sedan har det tagit tid innan jag har tagit mig för att fästa trådar och sy igen hålen i armhålorna. Därefter tog det ytterligare ett par veckor innan den fick ett välbehövligt bad. Nu är den till och med torr! Det enda som återstår nu är att sy i en stickad-av-Linda-lapp och invänta vinterkylan. Idag när jag skriver detta och bilden togs, kryper kvicksilvret över +30 grader Celcius i termometern, därav endast en ihopvikt-tröja-på-gräsmattan-bild. Ola får modella den en dag när han inte riskerar att dö av värmeslag. ;) I effektiv sticktid har inte det här varit ett jätteomfattande projekt trots att det är en stor herrtröja, men med många pauser har det tagit lång tid ändå.

Sticknördfakta:
Jag har aldrig stickat islandströjor innan, och för att lära mig principen använde jag mig av Vedis Jonasdottirs utmärkta bok Knitting with Icelandic Wool. Det är en jättefin stickbok, men både historia, materialkunskap och många mycket fina modeller. Ola var dock inte sugen på någon av de modeller som fanns i boken när det kom till okmönster, så därför tog jag principen för tröjans uppbyggnad från boken och sedan ritade vi ett eget okmönster. Inspirationen till mönstret kommer från en tröja som är med i ett tidigt avsnitt av arkeologiprogrammet Time Team, och som bärs av en av de arkeologer som tillfälligt medverkar i programmet. Ola ville ha brunt som basfärg, och sedan valde han gråvitt och ljust nougatbrunt som mönsterfärger och utifrån suddiga TV-bilder ritade vi en variant av ursprungströjans okmönster. Tröjan stickades i dubbel Plötulopi, som egentligen är ett förgarn och därmed ospunnet, men som ger ett extra fluffigt tyg. Plötulopin är beställd från Islina Garn, och finns i en uppsjö av fina färger. Jag har stickat med rundstickor 4,5 mm till resårerna och 5,5 mm till slätstickning och mönsterstickning. Resårerna i ärmslut och längst ned på tröjan är enkla 1 rm, 1 am-resårer, medan resåren i halsringningen är dubbel för att ge lite extra stadga till tröjan. Jag stickade den drygt dubbelt så lång som den slutliga resåren skulle vara, maskade av och virkade sedan fast avmaskningen mot resårens början på insidan. Det blev snygg och prydligt och ser mer arbetat ut än endast en avmaskningskant mot halsen. För att göra passformen lite bättre har jag stickat några (fyra kanske?) förkortade varv över ryggen i okmönstret, även om förkortade varv inte är något som finns i original på islandströjorna.

Jag är vansinnigt nöjd över att har rott det här projektet i land, eftersom jag gjort alla steg själv (med hjälp av Ola när det kommer till färgval och okmönsterritning), och är väldigt pepp på att sticka en islandströja till mig själv. Jag kan också tänka mig brunt som bas, men kommer i så fall att beställa lite andra färger till mönstret (gärna grönt och rött i olika nyanser). En annan sak som jag är extra nöjd med när det gäller det här projektet, är att jag har lärt mig att på ett smidigt sätt sticka med en färg i varje hand i de flerfärgsstickade partierna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefin tröja, den "pinnar" jag.
Har du provat att använda tröjgeneratorn http://knittingpatterns.is/
Hälsningar Fröken Slöjd

Linda sa...

Tack för tipset! Tröjgeneratorn har jag inte testat, men jag ska definitivt utforska den närmre!

KatarinaZA sa...

Det är en jättefin tröja! Imponerad av hur du kan sticka utan att ha ett mönster (vilket vi diskuterade på Facebook härom dagen). Med tanke på hur den här sommaren har utvecklat sig kanske Ola kan få användning av tröjan redan nu.

KatarinaZA sa...

Tack, Linda! :-)