lördag 25 juni 2016

Hemsytt

En gång i tiden (läs tonåren) kunde jag sticka, men jag stickade rätt sällan. Istället sydde jag väldigt mycket kläder, och när jag var 19-20 år arbetade jag till och med för kommunen med att sy saker till kommunens verksamheter (t ex gardiner till skolor, barnkläder till teaterföreställningar etc). Under tiden jag var student sydde jag en del kläder, men under de senaste åren har jag bara sytt gardiner och kuddvar till husbehov utöver att jag har lagat ett och annat trasigt plagg. Förra våren slog jag på stort och sydde både en medeltidsdräkt till Ola (tunika, byxor, mantel och väska) och dessutom en långklänning till mig (för att ha på avgångselevernas bal och ett bröllop vi var bjudna på). Efter att ha sett en hel del fina plagg på bloggar och instagram kände jag att det kanske var dags att kanske ta tag i det där med sömnaden igen, särskilt med tanke på att det nu finns mängder av fina och enkla mönster att tillgå. Jag har dessutom hört mycket gott om Colette Patterns/Seamwork Magazine och deras modeller, så jag ville testa något mönster från dem. Till studentdagen sydde jag därför mig en Akita Blouse i grönt tyg med nyckelmönster som jag köpt på Gittes Tygkälla i Rinkaby.

När jag beställde mönstret tog det billigare mönsteralternativet, där en själv fick pussla ihop utskrivna mönsterdelar till ett helt mönster. Det var enklare än vad jag trodde att få mönstret exakt, och rätt kul med ett jättepussel. Akita var enkel att sy, och modellen är användbar. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att sy fler Akitor, kanske i något mer diskret tyg (även om jag älskar det gröna nyckeltyget!). Dock följde jag inte instruktionerna i mönstret när jag sydde, eftersom man enligt mönstret skulle ha någon slags kanttejp som jag aldrig har använt (eller ens sett i tygaffären). Det är säkerligen jättevanlig och hur praktisk som helst även om jag aldrig har träffat på den, men jag sydde på samma sätt som jag brukar göra när jag tidigare sytt skjortor/toppar och det blev bra. Om jag syr fler Akitor ska jag göra en snedslå till halsringningen, eftersom den var onödigt trixig och få till utan snedslå och det blev dessutom ett par små skrynkor som hade kunnat undvikas genom ett snedslåband.

Jag fick givetvis lite tyg över när min Akita var klar, och då passade det perfekt med ett litet barnprojekt. Min kompis Johanna fick en liten knodd i november (som på bloggen har gått under smeknamnet Glenn-Osbourne, men som i verkligheten kallas för Edgar), och givetvis är han i sin litenhet ett lämpligt offer för små projekt. Till Edgar sydde jag en Beppemössa/fiskarhatt efter Oliver S mönster Reversible Bucket Hat. Lilla hatten var grymt kul att sy, och passar Edgar fint (jag har fått bildbevis från hans mamma). Gullig blev den också, i nyckeltyget.Givetvis fick jag lite syhybris efter att jag sytt Akita, och beställde mönster till klänningen Wren också. Den ser lite klurig ut med sin v-ringning, men det ska nog gå fint eftersom jag nu har semester och hjärnan fungerar som den ska igen. ;)

Inga kommentarer: