tisdag 4 november 2014

Om husmoderslitteratur

Ett av mina intressen är att läsa och samla på husmoderslitteratur. Både sådan som handlar om stickning och annat handarbete och sådan som handlar om husmodern som ett modernt yrke, där det gäller att utföra hushållsarbetet så effektivt och med så lite ansträngning som möjligt. Dessutom tillkommer husmoderslitteratur med recept, fläckborttagningstips, skönhetsvård, huskurer etc. Husmoderslitteraturen visar enligt mig en intressant vinkel av vår 1900-talshistoria, ofta av 1920-50-talet. Mina favoritböcker är från beredskapsåren, eftersom de beskriver livsförutsättningar och värderingar i en svår period. Dessutom har min mormor berättat många historier från sitt liv under just den här perioden, vilket givetvis också är extra intressant.



Att det dessutom är min mormor som har lärt mig att sticka (raggsockor på strumpstickor - inget fusk här inte!) gör inte saken sämre, och när jag väl kunde behärska grunderna fick jag ett stickhäfte av henne med basmodeller på sockor, vantar, mössor, fuskpolosar, barnkläder, jumprar, slipovers etc. som heter Bra i stickat från 1954, utgiven av Vi Husmödrar. Jag har haft mycket nytta av det för att förstå hur basmodeller är uppbyggda, och det är intressant att läsa om hur man tänkte kring kvalité på garn och hemstickade plagg. Det hemstickade plagget ses alltid som överlägset det köpta ur en kvalitetsaspekt, men även ur en kreativ slöjdartanke - det är roligt och tillfredställande att själv sticka sina kläder! Av mormor har jag även fått Vi syr, vi stickar, vi virkar som utgavs 1946 av föreningen Aktiv Hushållning. Även den är mycket intressant, och betonar verkligen vikten av att sy, sticka och virka praktiska och slitstarka plagg till hela familjen eftersom det i förlängningen är en ekonomisk investering. Fokus i båda dessa häften ligger på funktionella plagg i enkla modeller, och husmodern uppmanas att aldrig hemfalla till slöseri med varken pengar eller tid. Det betydde inte att husmodern alltid skulle köpa den billigaste garnkvalitén, utan hon skulle köpa ett garn av god kvalité som passade till det plagg hon skulle sticka. Dessutom skulle husmodern undvika att slösa med sin tid, och därför undvika onödiga dekorationer eller framställan av plagg som endast var flärdfulla. Det här är tankar som är gångbara än idag, när vi är alltfler som intresserar oss för hemslöjd, återbruk och att undvika överdriven konsumtion.

Det gjordes också många sk. husmodersfilmer som var gratis att se på bio, och en del av dessa har börjat läggas upp Öppet arkiv på SVT. Titta exempelvis på den här godbiten; Gno mindre, hinn mer - den kan även lära oss postmoderna människor en del om hushållsarbete. :)

1 kommentar:

Garnhumlan sa...

Bra tips! Jag tror att vi har väldigt mycket att lära av dem som hade såpa och citronsyra i städskåpen! Och jag vet att vi inte blir gladare av att ha hundratals produkter att välja mellan.