lördag 25 april 2015

Babystickning i restgarner

April har varit en månad utan bloggande och också med väldigt lite stickning. Jag har haft nackspärr och ont i nacken, och det har gjort att jag inte har stickat särskilt mycket och dessutom inte heller varit så sugen på att sitta och knappra vid datorn. Nu mår nacken bättre och jag känner mig dessutom lite bloggsugen igen, så här kommer ett inlägg. Innan nackspärren slog till, stickade jag två små babyprojekt; en hjälmmössa och ett par ullbyxor. De blev klara i början av månaden, och här kommer en liten redovisning av dem.

Sticknördfakta:
Hjälmmössan (för övrigt bästa babymössmodellen!) är stickad efter Gro´s fina mönster Djevellue. Jag läste Gro's blogg när jag själv började blogga 2007, och länken går till hennes norska originalupplaga av mönstret. Numera finns det även i en engelsk variant via Ravelry. Jag har stickat min hjälmmössa efter minsta storleken genomgående på strumpstickor 2,5 mm och med sockgarnsrester. Den vinröda kanten är Regia Silk och den blågrårosa huvudfärgen är Gepard Sock, om jag inte minns fel. Totalt gick det åt 22 gram garn till lilla hjälmmössan, vilket motsvarar ca 92,5 meter. Mössan blev en present till Olas jobbarkompis, som fick en liten pojke igår kväll.
Ullbyxorna är stickade efter ett DROPS-mönster (Baby-DROPS 20-7) i dubbelt tunt sockgarn. I original är de stickade i dubbel Delight, och det är även de här byxorna på sina ställen. Jag har haft en del rester av just Delight, och en tråd av den kvalitén följer genom hela arbetet. På vissa ställen har jag även använt mig av restsnuttar av annan Delight, men även av sockgarn från Hjertegarn och Opalgarn. Jag vet inte ens om jag tycker att de är snygga, men de har en viss charm. Jag tror att det kommer att bli ett par bra byxor att ha om en är en liten baby som ligger i vagn till hösten och vintern. Jag har stickat storlek 62/68 på bambustrumpstickor 4 mm, och totalt gick det åt 143 gram garn vilket motsvarar ungefär 600,5 meter. Byxorna är ämnade till Olas kusinbarn, som sannolikt kommer att födas någon gång i mitten av maj.
Det här har varit två mycket roliga småprojekt! Babykläder är verkligen omedelbar tillfredställelse, det blir snabbt ett sött och färdigt plagg. Jag ska fundera på om jag vill sticka en hjälmmössa till kusinbarnet också, och kanske en liten kofta eller väst.

Vad gör en när nackspärr förhindrar att en stickar? Tvättar ull förstås! Jag har en hel påse med färdigtvättad och torr BFL-ull nu, som bara väntar på att kardas och spinnas så småningom. Jag ska skriva mer om ullen sedan, den är otroligt vacker.

Inga kommentarer: