lördag 2 november 2013

Brukssockor i bruk

Allahelgonahelgen bjuder på lite extra ledighet, både frivillig och planerad sådan och sådan om var helt oplanerad och ofrivillig i veckan innan. Den senare kom sig av att stormen Simone (vars namn byttes på Trafikverkets hemsida från stormen Judas till stormen St Jude till stormen Simone) drog in över södra Sverige och orsakade inställda tåg, strömavbrott, nedfallna träd och annat smått och gott. Utan tåg kommer jag nämligen inte till jobbet, så då blev det till att stanna hemma. Vi var utan el och därmed också vatten i ett dygn, och utan telefon i några dagar. Vi hade rustat bra inför stormen, och tappat upp vatten på dunk för att klara av toalettsituationen och köpt hem ickekolsyrat vatten att dricka samt laddat med sterinljus, värmeljus, batterier och ficklampor. Värmen är ju inga problem, eftersom vi har kaminer att elda i, och det går även att laga mat på kökskaminen (även om det tar lite tid). Huset klarade sig bra, endast en liten takpanna trillade ner och jag var modig och klättrade upp och la den på plats. (Det låter ju inte som någon match, men jag är sjukligt höjdrädd och får svindel så fort jag är en decimeter ovan mark, så lite stolt är jag över mig själv.) Växthuset är nog det här hemma som råkade mest illa ut, sex glasrutor blåstes ut och gick sönder. Vi tänker oss faktiskt att plocka ner resten av rutorna också, i förebyggande syfte för att hindra att det går sönder fler under vintern, och inte sätta upp dem förrän till våren igen. De är nämligen inte så knepiga att montera dem, och det kan förhindra att fler rutor går sönder.

När Simone tjöt runt knutarna som värst i tisdags kväll påbörjade jag årets första julklappsstickning i ljuset av min pannlampa! Jag har åtminstone tre eller fyra julklappsstickningar ytterligare planerade, så nu gäller det att sticka på lite. :) Så, här är en liten teaser för den första stickade julklappen...Spännande, eller hur? ;)

Och ja, mina strumpstickor har lossnat ur mina sockor nu! Sockorna är dessutom välanvända vid det här laget och de är riktig sköna och härligt långa. Dock har jag inte börjat använda strumpstickorna till mina vantar som det var tänkt, eftersom jag har gått igång med julklappsstickningarna istället och då får vantarna vänta lite till. Men, nu är strumpstickorna lösa i vilket fall som helst och redo att användas i andra projekt. Såhär ser mina brukssockor ut sin färdiga härlighet live på mina fossingar...Sticknördfakta:
Sockorna är stickade på 2,5 mm stålstrumpstickor från Addi i självrandande Strömpegarn från danska Hjertegarn (75% ull och 25% polyamid, 210 m/50 gr), som Mimmi köpte till mig på utförsäljningen av Hanna Engs Eftr. när de stängde sin butik i Sandviken för ett par år sedan. Jag har inte helt övertygad om att nystanen, som såg ganska grylliga ut, skulle bli snygga strumpor, men ack så fel jag hade! Jag gillar det färdiga resultatet och färgerna kommer fram fint. Jag har stickat resåren över 64 m och sedan minskat till 60 m för slätstickningen. Skaftet är extra långt för att var mig, jag stickade 25 cm innan det var dags för hälen, som är en vanligt hällappshäl där jag lyft varannan maska rätt på de de räta varven för att förstärka den lite och ge den bättre passform. Totalt gick det åt ca 74 gram garn (dvs ca 311 meter) till mina brukssockor, som inte bara kommer att vara sköna att skrota runt i inomhus (som jag gör idag), utan även passa perfekt i mina Martens till vintern. Jag skulle verkligen behöva sticka fler par sockor som dessa, enkla och praktiska.

Avslutningsvis, en liten bild på vår prydnadspumpa som Ola skar igår... En cykloppumpa! Söt och lite knasig... :)

1 kommentar:

Otaliga projekt sa...

Den teasern, den lämnade mersmak, det vill jag lova!