Under gårdagen har jag stickat vidare på sjalen Ingrid och den artar sig fint. Den är ännu långt ifrån slutet, men nu har den förvandlats från liten garnkorv på rundsticka till garnbyls på rundsticka. Som sagt, jag rekommenderar mönstret varmt, det här är en spetsstickning som det går lätt att få flyt i. Idag har jag inte stickat en maska, vi har gjort andra saker istället - som att traska runt på Växthuset och titta på alla vårens fröer, köpa ny stråhatt för att vara beredd inför en ny trädgårdssäsong och tvätta lite av all tvätt som har hopat sig och städa litegrann.
Nästa vecka väntar jag spännande stickbokspost, jag har beställt Helga Isagers bok "Finstickat". Den ser intressant ut, och modellerna verkar både vackra och mestadels praktiska.
Nu är det visserligen länge sedan det var julafton, men nu när vi ändå är inne på stickböcker och jag fick faktiskt två jättefina sådana i julklapp också. Av Ola fick jag Susan Anderson-Freeds "Mönstersticka i färg: mössor och vantar med naturmotiv" och av Mimmi Kristina McGowans bok "Modern Top-Down Knitting - Sweaters, Dresses, Skirts and Accessories".
Mönsterstickningsboken av Anderson-Freed är verkligen full av superfina mönster, framförallt fågelmönstren är både charmiga och ganska naturtrogna (att ett av mönstren utgörs av en grip - som är ett sagoväsen och inget du hittar i naturen - är ju en helt annan sak, men vantarna och mössorna med mesar, nötväckor och änder är urgulliga). Det enda lite knasiga med boken är att Anderson-Freed hävdar att det går mycket fortare att sticka en vante från toppen och ner än från mudden och upp (och givetvis förespråkar hon det förstnämnda), något som jag betvivlar (eller snarare; jag tror att det tar lika lång tid oavsett åt vilket håll man stickar för antalet maskor och varv är ju desamma). Dock kvittar ju hållet man stickar åt när det gäller mönsterdiagrammen, de går ju att använda oavsett. Framför allt gillar jag baskermönstrena i boken, men så är jag ju också en baskermänniska. :)
McGowans bok är en väldigt fin bok med intressanta detaljer på modellerna. Alla modeller är inspirerade av Barbara G. Walkers top-down-tekniker, och hon är ju något av en guru på området. Jag har själv inte läst Walkers böcker så grundligt, men jag har lånat ett par av dem på biblioteket för något år sedan, men hann aldrig ta mig igenom dem ordentligt innan det var dags att lämna tillbaka dem. (Lyckligtvis är ju bibliotek så betingade att man kan låna böcker fler gånger!) Hursom, så har McGowan otroligt välarbetade plagg med många detaljer i sin bok, det är inte enbart själva stickningen som det läggs vikt vid, utan McGowan anser att om man stickar uppifrån-och-ner (och knappt behöver montera sina plagg), kan man lägga lite extra tid på slutfinishen. Detta kan göras genom virkade sömmar på det färdiga plagget, genom att förstärka linningen på en kjol med sidenband eller genom att fodra delar av stickade plagg med ett vackert tyg. Boken består som sagt av både välarbetade och grymt snygga plagg, och till och med jag som sällan (läs: i princip aldrig) har kjol eller klänning blir tokinspirerad att sticka mig en klänning.
Jag har även funderat lite på februari månads utmaning i Stickutmaning 2013. Temat är "Nya tekniker, sockor" och det passar mig bra eftersom jag gillar att sticka sockor. Just nu känner jag min inte så manad att prova en ny hälkonstruktion (hällapp med lyfta maskor passar mina fötter så himla bra, så det brukar jag sticka även om mönstren föreslår något annat), däremot kommer jag att testa ett nytt strukturmönster i form av avbruten mosstickning (eller broken seed stitch som det heter på utrikiska). Det ska bli kul för jag har funderat på att testa det länge, och dessutom kan jag få anledning att sticka upp lite tunna sockgarnsrester.
I övrigt längtar jag efter våren nu. Väldigt mycket. Tror jag måste så lite frön i veckan som kommer för att känna att det finns hopp om varmare tider!
1 kommentar:
Här har du en till som längtar till våren, är så trött på isiga gångbanor nu. Boken du beställt är verkligen något att se fram emot.
Skicka en kommentar