lördag 4 februari 2012

Slätstickade sockor i bomullsblandning

Under veckan lyckades jag sticka klart det sista på min sockor, så nu är de inte bara klara utan även väl använda. Det är ju kallt i hela Sverige nu, och Venestad är inget undantag. Kylan i kombination med att vårt torp lämnar lite att önska gällande isolering gör att värmande sockor används flitigt. När vi vaknade imorse var det -17 grader (ute alltså, inne var det +13), men nu när solen gjort sitt har temperaturen lyckligtvis stigit betydligt.

Hursom, jag är nästan larvigt nöjd med dessa sockor, de är så sköna! Värda att vänta på helt enkelt. Det blir bara en bild på dem, jag gick ut på trappen för att fotografera i solen och ja, betongtrappor är skitkalla när det är ca -15 i luften så ni kan själv räkna ut att det fick gå fort... :)Sticknördfakta:
Vanliga slätstickade sockor med resår i 2 rm 2 am, med 64 m i benet och 60 m i foten. Jag stickade benet 20 cm långt innan jag påbörjade hälen. Favorithäl; hällappshäl som är förstärkt med lyfta maskor. Detta är funktionsstickning när den är som bäst, enkelt men med varje detalj avsedd för att få en bra funktion hos slutresultet. Jag har stickat med metallstrumpstickor från Addi och garnet heter Boots Stärke (44% ull, 42% bomull och 14% polyamid) och kommer från Schoppelwolle (både stickor och garn är inköpta på Helylle). Jag kan inte rekommendera kombinationen bomullsblandning och hala metallstickor, det är svårt att hålla maskorna på stickorna de första centimetrarna! :) Men eftersom jag var så enveten och ville testa mina nya metallstickor fortsatte jag, sedan var jag rädd att sockorna skulle bli olika fasta om jag bytte stickor mitt i arbetet, så jag fortsatte. Numera är jag expert på att parera rymmande maskor! :) Annars gillar jag garnet, det blir inte lika strechigt som rent ullsockgarn, men det ligger väl i bomullens karaktär. Jag älskar färgerna och hur ett grylligt garn kan bli så snyggt när det är uppstickat då färgerna i det färdiga arbetet liksom smälter samman. Jag skulle kunna tänka mig att det här garnet kan bli en fin sjal (förutsatt att den har större slätstickade partier, jag är övertygad om att grylligheten skulle kunna döda det bästa spetsmönter!). :)

3 kommentarer:

Mimmi sa...

Jättemysiga.

Linda sa...

Det är de! :)

Inger sa...

Håller med om att garnet är skönt att sticka i, men jag har bara erfarenhet av knitpro-trästickor till det.