lördag 12 oktober 2013

Utflykt till Borrie

Det har varit en härlig men blåsig lördag, och vi har tillbringat den på utflykt. Små utflykter i närområdet är bland det mysigaste jag vet, och idag gick turen till Borrie kyrka. Borrie ligger på mellan Tomelilla och Ystad ungefär, och kyrkan är en liten söt byggnad i romansk stil från tidigt 1100-tal. Till skillnad från många andra skånska kyrkor har denna många engelska drag, vilket förklaras av de kontakter som Danmark hade med de brittiska öarna. (Ola tyckte att koret såg äldre ut än så, och skulle nog vilja tro att det egentligen är från 1000-talet.) Den övergavs i mitten av 1800-talet eftersom den ansågs överflödig, men restaurerades och började användas igen i slutet av 1920-talet. Mycket, mycket fin!







I närheten av Borrie ligger Fyledalen, där det finns ovanligt mycket glada. Vi åkte genom en del av dalen (jättefint!), och ja, det finns mängder av glador. Det var en riktigt vacker dag idag, med alla höstfärger och lite dis.

5 kommentarer:

Blenda sa...

Låter som en härlig dag! Den där sista bilden är som ett vykort!

Ha det gott! /Blenda

ola sa...

Ola tyckte nog inte riktigt 1000-tal utan snarare första kvartalet på 1100-talet och att man haft ett långhus i trä i ett 10-tal år innan man byggde långhuset i ett annat material...

Linda sa...

Men du sa ju så ju! :)

ola sa...

Näe jag sa att det var tidigare än 1125-1150, iofs kan ju tidigare än det betyda 1000-tal...

Linda sa...

Jaja... :) Petitesser!