lördag 28 maj 2011

Ur "Wenestadsminnen V"

Häromnatten när Ola inte kunde somna låg han och läste ett gammalt ex av Gärds Härads Hembygdförenings Årsbok (det är häradet i vilket vi bor, och Ola tycket det är jättekul med lokalhistoria). Plötsligt väcker han mig, för han har hittat ett gammalt foto på vårt hus i årsboken från 1992!



Fotografiet är taget 1989 av Bengt Thiman och är publicerat på s. 50 i Gärds Härads Hembygdsförenings Årsbok från 1992. Artikeln som fotot illustrerar heter "Wenestadsminnen V" och är skriven av Hjalmar Svensson. Om vårt hus står att läsa att fastigheten är ett soldattorp och kallas för Östra Soldattorpet. Det har funnits fler soldattorp i Venestad, men dessa är ruiner eller rivna och ersatta med andra hus. Detta stämmer bra med de kunskaper vi redan har om vårt hus, vi vet till och med lite mer, nämligen att de soldater som har bott här har haft häst och alltså varit så kallade dragoner. Vårt hus har i vissa källor också benämnts som Östra Dragontorpet. Det är kanske dags att tillverka en liten skylt till huset med dess namn på?

söndag 22 maj 2011

Annas sockor

Efter evigheters evigheter utan något färdigstickat kan jag nu blogga ett par sockor! :) Dessa har lurat lite i vassen sedan i februari, eftersom de stickades till Anna i födelsedagspresent (och hon logiskt nog fyller år i just februari). Igår träffades vi för en mysig dag på Skånes Djurpark, och då passade jag på att ge Anna hennes födelsedagspresenter. (Hela händelsekedjan som ledde till att vi inte åkte och gratulerade Anna på rätt dag är väldigt lång och komplicerad, och gör sig bäst obeskriven.)






En av de övriga presenterna var en liten godisfylld Super Mario-svamp... :)


Sticknördfakta:
Helt vanliga sockor stickade med Järbo Garns Raggi (100 gr blåmelerat och en snutt vitt av samma kvalité) på strumpstickor 3,5 mm. Stillsam och busenkel stickning utan några överraskningar, precis vad en stackars pendlarhjärna klara av att pyssla med ombord på ett tåg.

I övrigt hade vi en supermysig dag i djurparken, med massor av tillfällen för Annas tvillingar att öva olika djurläten. :) Vi har köpt säsongsbiljetter, så detta kommer säkert att göras om någon mer gång innan vintern.

lördag 14 maj 2011

Det förlorade är tillbaka

Weee! Mitt förlorade inlägg med bilder på mitt fina vinstgarn är tillbaka, dock utan kommentarerna. Ibland är Blogger bättre än annars... :)

Idag roar jag mig med att försöka vila bort min huvudvärk och komma i form, för i eftermiddag ska vi åka till Forsakar utanför Degeberga och picknicka med bekanta och då gäller det att vara på topp. Det är jätteirriterande att vakna med huvudvärk när man är ledig, speciellt när vädret är fint och man som jag längtar att få komma ut och rensa ogräs i köksträdgården. :)

Ha en härlig lördag!

fredag 13 maj 2011

Skumt

Igår skrev jag ett inlägg och visade mitt nya garn här på bloggen. Nu är hela inlägget (komplett med kommentarer och allt) borta. Skumt värre...

torsdag 12 maj 2011

Vunnet Silky Wool

Igår dök min vinst från Stickameras apriltävling upp i brevlådan (supersnabbt!). Två jättefina härvor Silky Wool (45% ull, 35% silke och 20% nylon) från Elsebeth Lavold i en trevlig blå nyans, i kanske en lagom tjocklek för att bli ett par riktiga lyxsockor på stickor 3 mm? Eller varför inte vantar?





Tack Ulrika/Stickamera!!!

Och jodå, igårkväll rullade jag mig en hel armé med små papperskrukor, så idag ska jag så basilika, oregano och citronmeliss att förstärka vår nya örtagård med senare i sommar. Dessutom planterade jag om mina kronärtskockor. Och idag kom det en låda jordärtskockor med posten... De ska sättas i helgen... Det är mycket grönsaker nu. :)

tisdag 10 maj 2011

En present och en vinst - jag blir bortskämd!

Oj, vilken present-dag det har varit idag! När Ola hämtade mig från tåget idag fick jag ett paket han hade beställt åt mig i smyg. Efter mycket prasslande och öppnande hittade jag det fantastiska innehållet - en kruktillverkare!





Man kan göra tre olika stora krukor busenkelt i 100% tidningspapper. Supersmart för mig som vårtid överkonsumerar små plastkrukor och återbrukigt så det förslår! Jag brukar så luktärtor i gamla toarullar, och gillar att man bara kan plantera ner dem i marken eftersom de förmultnar och nu kan jag serietillverka massor av förmultningsbara små krukor. Ola har köpt kruktillverkaren här.

När jag sedan kom hem och kollade min mailbox såg jag att jag hade vunnit Stickameras apriltävling! Två härvor Silky Wool (45% ull, 35% silke och 20% nylon) från Elsebeth Lavold i färgen "10 Woad" är på väg hem till mig med posten. Sååå kul, tack Ulrika! Bilder på härligheten kommer.

Nu tror jag att jag ska ta och snurra mig några nya krukor innan jag kryper till kojs... :)

lördag 7 maj 2011

Från grylligt till gulligt

Bara för att det var synd om mig i förra veckan när jag var hemma från jobbet och hade magsjuka roade jag mig med att nysta garn och sedan lägga upp till en ny socka. (Trots att jag har massor av oavslutade stickningar, busigt!!!) :)







Garnet är Schoppel Wolle's Boots Stärke i bomull, ull och lite konstfiber, inköpt på Helylle i vintras. Vissa garner är ju sådana som ser snyggast ut på härva, men när jag köpte just det här garnet var jag faktiskt lite tveksam till härvan, för jag tyckte att garnet såg lite grylligt ut. (Jag var mest intresserad av att testa ett sockgarn med bomull i!) Men när det väl var nystat blev nystanet fantastiskt snyggt, och uppstickat - oj, vad fint det blir!!! Jag stickar en helt normal socka på nya Addi-metallstickor. Jag slog till på nya i just metall eftersom jag alltid böjer eller splittar mina 2,5:or i trä eller bambu (som jag föredrar).

Om någon tycker att jag stickar långsamt, så ja, det är korrekt! Vi spenderar den mesta lediga tiden för tillfället med att gräva i trädgården och det är supermysigt. Vi har satt två nya äppelträd, planterat ett hav med smultronplantor och nu håller vi på och gräver en örtagård XXL. Trädgård är bäst på våren! :)